Recenze: Odborná literatura

Recenze: Christina Kraus – Přírodní kosmetika pro každý den

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Každý hlavní proud zákonitě vyvolává protiproud. A tak zatímco (nejen) kosmetické firmy chrlí množství dalších a dalších, často až bizarních produktů s  nejasným složením, stále více lidí volá po návratu k přírodě a kosmetice z čistých, kvalitních surovin. Samozřejmě existují značky, které takové produkty nabízejí. Je ale třeba se trochu zajímat, jestli za lákavými slogany skutečně stojí požadovaná kvalita, a nezřídka si za ni pořádně připlatit. Druhou alternativou je si takovou kosmetiku připravit doma. Jak na to, zjistíte v knize Christiny Kraus Přírodní kosmetika pro každý den.

 

Vlastnoruční výroba kosmetiky je něco jako vaření – jde tu o recepty, přísady a poměry, vlastní preference a pracovní postupy, a to všechno určuje podobu výsledku. (str. 18) Tak mluví o přírodní kosmetice Dr. Christina Kraus, lékárnice a žena, která stojí za společností Greenglam.de, nabízející kvalitní přírodní kosmetiku. Své nejlepší recepty pečlivě sepsala a shromáždila v nádherné knize Přírodní kosmetika pro každý den, kterou v českém překladu vydalo nakladatelství Grada Publishing.

 

První třetina knihy je věnována úvodním kapitolám, ve kterých vám autorka přiblíží hlavní přednosti přírodní kosmetiky, proč jsou běžné produkty – „napěchované chemií“ – lidské pleti spíše na škodu, jak pokožka funguje, jaké je její biologické složení apod. Velmi užitečná je také obsáhlá kapitola o jednotlivých přísadách a jejich používání. Dozvíte se tak, jakým způsobem sbírat a uchovávat bylinky a květy, vyrábět z nich tinktury či nálevy, k čemu jsou dobré mléčné výrobky, soli, jíly, éterické oleje a mnohé další přísady, které v rámci receptů budete dále používat. Čeká vás skutečná nálož užitečných informací, včetně tipů, co je vhodné na jaký typ pleti. S touto teoretickou výbavou poté budete schopni si jednotlivé recepty přizpůsobovat přesně potřebám své pleti, což je také jedna z výhod, kterou u přípravy domácí kosmetiky autorka vyzdvihuje – nikdo nezná vaši pleť lépe než vy sami, takže pouze vy si dokážete vytvořit přípravky skutečně na míru.

 

Zbylé dvě třetiny jsou již věnovány samotným receptům. A co si to vlastně můžete s pomocí Přírodní kosmetiky pro každý den vyrobit? Záběr receptů je natolik široký, že pokryje vlastně prakticky veškerou pečující kosmetiku: tělové oleje, tělová mléka či másla, peelingy, balzámy na rty, pleťové i oční krémy a séra, kůry na vlasy, lázně na ruce a nohy, soli do koupele či dokonce moderní pralinky do vany. Potěšit kvalitní kosmetikou můžete také svého partnera, protože jestli ho výše uvedené běžné produkty nechají chladným, tak takový hipsterský olej na vousy už jeho pozornost určitě vzbudí.

 

Co se samotných receptů týče, je třeba zmínit jejich kvalitní zpracování. Každému produktu je věnována jedna dvoustrana. Na jedné straně najdete nejen seznam surovin a návod na přípravu, ale také popis produktu s jeho hlavními benefity, způsob použití, dobu trvanlivosti i dobu přípravy. Nechybí samozřejmě údaj o tom, pro jaký typ pleti je produkt vhodný, případně jsou v rámci receptu uvedeny i jeho různé varianty pro různé potřeby pokožky. Na následující straně je produkt vyobrazen na krásně provedené fotografii. 

 

Nejrůznějších receptů na domácí kosmetiku je plný internet. Vyplatí se tedy utrácet peníze za tuto knihu? Podle mého názoru rozhodně ano. Přinese vám totiž radost hned dvakrát. Nejen při přípravě kvalitní kosmetiky podle zajímavých receptů, ale už i při samotném listování. Jedná se totiž o vzhledově skutečně krásnou knížku plnou nádherných fotografií, které vám budou cennou inspirací, pokud se třeba chystáte vyrábět přírodní kosmetiku jako dárky pro své blízké, nebo prostě jen chcete, aby kvalitní produkty v hezkých baleních byly ozdobou i vaší koupelny. 


Přírodní kosmetika pro každý den
Autor Christina Kraus
Překlad Magdaléna Pomikálková
Nakladatelství Grada
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 152
ISBN/EAN 978-80-271-0165-8
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení