Recenze: Odborná literatura

Recenze: Jarmila Rýdlová – Právní minirádce pro život

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Možná už jste zaslechli větu: „Sousede, zase mi spadlo listí z vašeho stromu na můj pozemek, dělejte s tím něco!“ Nebo se třeba zrovna potýkáte s reklamací zboží či vás čeká dědické řízení. V těchto případech i v mnoha dalších je užitečné umět se zorientovat v základech občanského zákoníku. V knize Právní minirádce pro život Jarmily Rýdlové z nakladatelství Grada proto naleznete rady a tipy, jak právně řešit typické problémové situace.


knihaAutorka Jarmila Rýdlová vytvořila přehlednou publikaci, která pomůže při řešení různých životních událostí podle práva. Jarmila Rýdlová je vystudovaná doktorka ekonomie a překladatelka z anglického jazyka. Právní problematika je součástí její praxe a studia. V současnosti se věnuje tvorbě populárně naučných textů z vybraných oblastí občanského práva, psychologie a zdravotní problematiky.

Příručka Právní minirádce pro život je svižná, vtipná a své si zde najdou laici, odborníci i studenti středních a vysokých škol. Velmi srozumitelně totiž provádí čtenáře právní problematikou v běžných životních situacích. Kniha je zkrátka jedna z těch, které se hodí mít vždy po ruce. Nevíte totiž, kdy zrovna budete potřebovat reklamovat boty či se dohodnout se sousedem nebo pronajímatelem bytu.

Celá tématika je rozdělena do deseti kapitol, které obsahují nejběžnější problémové situace. V každé z nich autorka uvádí potřebný teoretický základ, který doplňuje praktickými příklady a zakončuje kontrolním vědomostním kvízem. Tak čtenář přehledně získá informace o tom, nakolik dané problematice rozumí a na které celky se potřebuje ještě zaměřit.

Tyto kapitoly se nazývají Občan a záruka na zboží a reklamace, Občan a nákupy mimo obvyklé prodejny a na dálku, Občan jako odběratel elektřiny a plynu, Občan a bydlení, Občan jako majitel psa a „jiného zvířectva“, Občan jako soused, Občan a rozvod, pozůstalý Občan a dědictví, Občan versus přestupek za trestný čin a Občan jako pacient.

Při čtení se mi líbil především výběr témat a celková struktura, díky níž je snadné si poznatky osvojit a dobře se v dané problematice zorientovat. Co se také autorce nemůže upřít, je smysl pro humor. Ze suchého teoretického čtení vytvořila velmi poutavý text, u kterého se čtenář může i zasmát.

Za mě rozhodně jedna z nejužitečnějších knih letošního roku, která mi dodala sebevědomí v základních právních záležitostech. Navíc jsem hned využila jednu z prvních informací, která v knize zazněla, a získala zpět peníze při reklamaci zboží.

Příručka Právní minirádce pro život je tak vhodným čtivem pro všechny, kteří se chtějí dobře orientovat ve svých právech. Může také posloužit jako doplňující studijní materiál pro studenty SŠ, VOŠ a VŠ, u kterých se předpokládá základní orientace v občanském právu.

Název:     Právní minirádce pro život
Originální název:    /
Edice:    Právo pro každého
Autor:     Jarmila Rýdlová
Překlad:     /
Nakladatelství:     Grada
Místo vydání:     Praha
Rok vydání:     2017
Vydání:     1.
Počet stran:     192
ISBN:     978-80-271-0179-5

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení