Recenze: Odborná literatura

Recenze: Anna Sálová – Kreativní copywriting

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Kdo by nechtěl dostat své výrobky k zákazníkům? A to nejlépe k velkému počtu. K tomu potřebuje nejen kvalitní výrobek či službu, ale pokud prodává své služby skrze web, tak i kvalitní PR. Do toho nyní spadá více a více online i offline aktivit. V knize Kreativní copywriting Anny Sálové jsou shrnuty zásady pro kvalitní copy nejen začínající copywrittery, ale i pro schopné živnostníky v oblasti služeb.

 

 

kreativni-copywritingV knize autorka poradí, jak vytvořit poutavé copy, které chytne a nepustí. Ve 33 kapitolách z autorčiny praxe i ze zkušeností světových osobností zjistíte, jak udělat z copywritingu kreativní dobrodružství. V pěti částech knihy se postupně naučíte přicházet s novými nápady, odhalíte motivace zákazníků, ujasníte si hlavní složky dobrého kousku copy a začnete vyprávět poutavé příběhy. Každou inspiraci doplňují grafy, praktické pomůcky a cvičení pro rozpohybování mysli. Kniha cílí i na zkušené copywritery a snaží se pro ně najít cestu, aby se z psaní nestala fádní rutina. 

 

Autorka je na relativně mladé odvětví PR zkušenou odbornicí. Anna Sálová se věnuje copywritingu a online marketingu přes pět let. Pracovala v největší online marketingové agentuře v České republice. Později založila vlastní obsahovou agenturu ContentWizards. Jako contentstrategist pomáhá online projektům najít svůj vlastní hlas a školí veřejnost i firmy. 

 

Čtenáři v knize najdou tipy na to, jak sbírat nápady od svých kolegů při tvorbě PR kampaní. Jednotlivé techniky a cvičení jsou snadno a přehledně napsané, aby z nich jejich uživatelé získali co nejvíce přínosných materiálů pro další PR práci. Moc se mi líbil nápad na hru s několika barvami klobouků na podporu laterálního myšlení, která umožňuje zaměřit se na jeden aspekt problému. Zájemci si mohou přečíst i něco o výběru informací k budování značky a o tom, jak ji zarámovat, aby se dostala ke správným cílovým zákazníkům. Také jim předestře způsoby, jak vést smysluplnější jednání s klienty, aby obě strany byly spokojené.

 

„Tahle kniha je krátká, protože většina knih o psaní je plná kravin,“ hlásá citát v úvodu knihy Stephena Kinga. A je to pravda. Příručka je opravdu malá svým formátem, zato obsahuje mnoho postřehů i přehledy informací čerpaných z jiných knih z oblasti PR a marketingu. Například velmi dobře zkracuje a vysvětluje základní poučky rozepsané v obsáhlé marketingové publikaci o duchu značky Hrdina nebo psanec.

 

Celkově působí kniha velmi svěže. Je svým způsobem trochu atypická, protože se nesoustředí tolik na teorii. Spíš v sobě zahrnuje spoustu praktických cvičení, která mohou proměnit po čase rutinnější práci copywritera v oázu zábavy, dobrodružství a především generaci propracovanějších a životaschopnějších nápadů. Díky jejím tipům může být práce copywritera a kreativce ještě zábavnější.

 

Těžko ji srovnávat s jinými příručkami z oblasti PR, protože jsem si zatím nevšimla žádné, která by obsahovala tolik praktických tipů pro práci copywritera. Suchá teorie o tom, co je to PR článek a co by měl obsahovat, se dá najít všude. Ale jak se neunavit neustálým generováním nápadů a jak si práci zpříjemnit, to se tak často nevidí. Myslím, že knihu mohou využít nejen profesionální copywriteři, ale i ti, kterým zas až tak psaní nevadí a rádi by sami propagovali své služby či drobné podnikání. Už jen díky stručně sepsané kapitole o tom, jak vytvořit poselství značky tak, aby oslovila správné zákazníky. Nebo informacím, jak napsat poutavý propagační leták, který prostřednictvím správného obsah i dobře použitých slov zaujme cílového zákazníka.

 

Knihu mohu doporučit všem odborníkům v komunikaci, podnikatelům v oblasti služeb, ale také lidem ve vedoucích pozicích, neboť zde naleznou řadu užitečných cvičení na generování nápadů, ale i řešení problémů.


Kreativní copywriting
Autor Anna Sálová
Nakladatelství CPress
Místo vydání Brno
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 264
ISBN/EAN 978-80-251-4909-6
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení