Recenze: Odborná literatura

Recenze: Klára Mandausová – Puberťák. Jak se nezbláznit a přežít

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Pokud na tuto otázku odpovíte kladně, tak vězte, že nedávno vyšla v nakladatelství CPress publikace pod názvem Puberťák. Jak se nezbláznit a přežít. Autorkou je Klára Mandausová, s jejímiž oddechovými texty pro ženy jste se mohli setkat v lifestylových časopisech nebo třeba při četbě jejích románů Slunečnice či Holky s voctem.



Na první pohled mě oslovil velmi podařený přebal od Báry Balgové, zachycující mladou slečnu s nepřítomným výrazem v očích, podivně nakombinovaným oblečením, cigaretou v ruce, stojící za ostnatým drátem s cedulí „Do not enter“. Obálka dokonale vystihuje „mimozemšťana“, jak puberťáka s nadsázkou ve svém textu autorka nazývá.

V knize se mimo jiné dozvíme, že herec Jaroslav Dušek řekl v představení Čtyři dohody o puberťácích: „A na nás ze tmy vystoupí cizinec a my zjistíme, že s námi v bytě bydlí někdo, kdo je větší než my, nesmyslně se češe, divně se obléká, páchne, pořád něco žere, poslouchá nesmyslnou hudbu, strašně dupe a my nevíme, kdo to je.“ Str. (80-81).

A o tom všem ve své knize Klára Mandausová píše, postupně s ní „na vlastní nebezpečí“ projdeme puberťákův pokoj, oblečení, rodinu, školu, dovolenou, sport, řeč, oblíbenosti, kulturu, sociální sítě, výčitky, názory a také lásku.

Zaujala mě zejména kapitola „Puberťák a řeč“, kde autorka vysvětlila nejčastěji používané zkratky (ASAP, OMG, WTF, LOL, BTW, TLDR, BFF a PIR), a já se konečně dozvěděla, že „WTF“ s výrazně povytaženým obočím puberťáka znamená „What The Fuck“. Možná mi ale předtím bylo lépe, když jsem nevěděla, že to volně a slušně přeloženo znamená „O co jde?“, ale dalo by se to přeložit i drsněji.

V závěru kapitol je vždy uvedena první pomoc, například jak postupovat při návštěvě puberťákova pokoje:
Při vstupu do pokoje se nadechněte, vběhněte, otevřete okna a zavřete oči.
Všechno, co zde děláte, dělejte velmi rychle.
Nekomentujte.
Pohazujte nenápadně na různá místa časopisy o bydlení – na fotografiích v nich je všude pořádek. Pro zesílení možného účinku do nich zkuste vlepit napodobované idoly. 
Když se potomek vzdálí na delší čas, dezinfikujte, deratizujte.
O to víc uklízejte ve zbytku bytu. Příklady táhnou. I když za dlouhý, hodně dlouhý čas. (Str. 22).

Knihu bych doporučila jako první pomoc pro rodiče puberťáků, vtipný, s nadhledem a oddechově psaný text, který uklidní, když tápeme, jestli je chování našeho potomka normální. Snad jen ta malá barevná písmenka mi poněkud vadila, přece jenom se dá předpokládat, že cílovou skupinou jsou rodiče huberťáků, a ti už často nemusí mít zrak jako ostříž. A luštit málo výrazný text na bílém či barevném podkladu ve chvíli rozrušení jim k duševní pohodě příliš nepřispěje.

Puberťák. Jak se nezbláznit a přežít
Autor Klára Mandausová
Nakladatelství CPress
Místo vydání Brno
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 128
ISBN/EAN 978-80-264-2149-8
Ediční řada Kamarádky kamarádkám

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení