Recenze: Odborná literatura

Recenze: S. C. Gwynne – Říše letního měsíce. Vzestup a pád národa Komančů

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Málokterý indiánský kmen má mezi Čechy tak nepěknou pověst jako proslavení páni koní a rozlehlých plání. Nemohou však za to, že název jejich národa používají středoevropané pro komunisty, ani že z nich Karel May udělal nepřátele milovaného a smyšleného apačského náčelníka. Texaský autor S. C. Gwynne se rozhodl podívat se na ně nezaujatým pohledem a napsal knihu nazvanou Říše letního měsíce. Vzestup a pád národa Komančů. Dílo nominované na Pulitzerovu cenu u nás vydalo nakladatelství Argo.

  

Není snadné shrnout historii národa, který nezaznamenával své dějiny a s Evropany přišel do styku až někdy v šestnáctém století, aniž by si je pustil blíže k tělu. S. C. Gwynne však z literárních i jiných záznamů, které několik let studoval, vyždímal asi nejvíce, co mohl. Nedodržuje zcela chronologický přístup, jak by se od historické knihy očekávalo, ale začíná střetem „hlavního hrdiny“ své knihy – náčelníka Quanaha Parkera – s jedním z nejlepších vojenských velitelů v historii americké armády, Ranaldem S. Mackenziem. Pokračuje popisem komančského nájezdu na pevnost rodiny Parkerových, během níž byla unesena Quanahova matka. Teprve poté, co upoutá pozornost čtenářů svými hlavními trumfy, se vydává do hlubší minulosti Komančů.

 

Zajímáte-li se o severoamerické indiány, Říše letního měsíce je tou pravou knihou pro vás. Není jen suchopárným popisem historických událostí, ale přibližuje i způsob života, zvyky a mentalitu příslušníků tohoto národa, stejně jako nabízí důležité střípky z historie Texasu a okolních států. Poutavé je i vyprávění o vzestupu nevelkého a – v porovnání s jinými indiánskými společenstvími – zaostalého národa Komančů. Prostředkem k němu se stal paradoxně evropský import, tedy koně, které do Ameriky přivezli Španělé. Pouto mezi Komanči a jejich čtyřnohými souputníky i jejich jezdecké mistrovství je poskládáno z dobových svědectví. Koně se pro Komanče staly také prestižním majetkem a mnozí se pyšnili stohlavými stády. Pozoruhodný je i kontrastní postoj Apačů, kteří koně rádi jedli, namísto aby využili jejich jízdní potenciál.

 

Kniha je plná zajímavých postřehů a popisuje mnoho zásadních okamžiků historie Divokého západu. S komančskými dějinami jsou přímo spjaté počátky texaských hraničářů i užívání víceranných pistolí Samuela Colta. S velkou dávkou nadsázky můžeme říct, že bez Komančů by Chuck Norris sotva kopal v devadesátých letech první seriálovou ligu a nejslavnější výrobce střelných zbraní v dějinách lidstva by přišel na buben.

 

S. C. Gwynne též šíří slávu mnoha výjimečných osobností, jejichž jména nejsou mimo jižní státy USA příliš známá. Skutečný tragický příběh Cynthie Ann Parkerové, která byla dvakrát odtržena od své rodiny, dojme nejednu čtenářku i čtenáře. Jack Hays, u nás opomíjená legenda Divokého západu, stál nejen u zrodu zmíněných Texas Rangers, ale, jak se traduje, vytvořil nám známý stereotyp kovboje, když ukázal, jak neúčinné jsou v boji s Komanči pěší střelci s dlouhými puškami v porovnání s jezdci ozbrojenými šestiraňáky. Obdobně díky Gwynneovi vystupuje ze stínu svého nepříliš schopného a disciplinovaného spolužáka G. A. Custera postrach indiánů R. S. Mackenzie, který nejen přibil několik posledních hřebíků do rakve komančské svobody, ale ještě zachraňoval to, co Custer pohnojil.

 

V Říši letního měsíce se prolínají s odstupem popisované historické události a poutavé příhody, které se ukázaly být důležité pro další vývoj nebo ilustrují tehdejší realitu na území známém jako Komačerie. I díky tomu je kniha velmi čtivá. Další předností Gwynneova díla je snaha neupřednostňovat ani jednu ze stran tehdejších válek a svárů. Autor popisuje Komanče, bělochy i jiné protagonisty s jejich obdivuhodnými stránkami, stejně jako s těmi zavrženíhodnými. Platí to pro osoby i pro celé národy. Dočtete se nejen o nespravedlnostech páchaných na indiánech bělochy, ale i o vypočítavosti mnohých původních obyvatel. Při popisech zvěrstev, které patřily ke komančským nájezdům, se zvedne žaludek každému, kdo není nad míru otrlý. Vyprávění občas odlehčí špetka humoru, například překlady jmen některých významných komančských bojovníků, při nichž by se i dnes začervenal nejeden mravokárce.

 

Součástí knihy je mapa Komančerie, zahrnující hlavně území Texasu, a sedmnáct fotografií z 19. a počátku 20. století, na nichž jsou zachycena významná místa a osoby v čele s Quanahem. Jak se při čtení dozvíme, vhodných fotografií k doplnění textu by se našlo více, ale síla knihy je v prvé řadě ve slovech, takže si zvídavý čtenář musí nechat zajít chuť na bohatší obrazovou přílohu. Kromě seznamu použité literatury a rejstříku obsahují poslední stránky knihy i krátký doslov z pera odborného redaktora Miroslava Černého. Ten mimo jiné poukazuje na pár nepřesností v knize.

 

Říše letního měsíce začíná slavnou chvílí Quanaha Parkera a přes jeho rodinnou anabázi i historii jeho kmene, národa i území, jež obýval, končí jeho smrtí v roce 1911. Tento kdysi nesmiřitelný nepřítel bělochů, byť sám z poloviny běloch, po své kapitulaci výrazně přispěl k přechodu od tradičního komančského způsobu života k modernímu, diktovanému z Washingtonu. Válečník, který měl na svědomí desítky životů amerických vojáků i osadníků, skončil jako úřady uznávaný nejvyšší náčelník Komančů a přítel prezidenta Roosevelta. Jeho pozoruhodný příběh v mnohém odráží i historii všech Komančů. Mísí se v nich laskavost s krutostí, svoboda širých plání i stísněnost indiánské rezervace, nespoutaný lov i potupné čekání na dávky zkažených potravin, okamžiky hrdinství a vítězství s mnoha ztrátami a prohrami.

 

S. C. Gwynne napsal knihu pro všechny, kteří se nebojí podívat se na indiány a dějiny osídlování jihu USA bez předsudků a růžových brýlí nasazených dobrodružnou literaturou. Vyhnul se suché vědecké popisnosti a vzestup i pád Komančů zpracoval poutavou formou, ve které mají své místo i příběhy mnoha lidí.


Říše letního měsíce. Vzestup a pád národa Komančů
Autor S. C. Gwynne
Překlad Eva Maršíková
Nakladatelství Argo
Místo vydání Praha
Rok vydání 2019
Vydání 1.
Počet stran 400
ISBN/EAN 978-80-257-2637-2
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení