Recenze: Odborná literatura

Recenze: Smarticular – Zkuste to doma sami

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Praktické, nápadité, levné, ekologické a vegetariánské. Pět přívlastků, které naplňuje většina receptů z knihy Zkuste to doma sami. Šikovného pomocníka nejen pro začátečníky, kteří objevují kouzlo domácí samovýroby.



Editoři knihy Zkuste to doma sami vybrali sto třicet sedm receptů a rozdělili je do osmi kategorií: Jak nahradit hotové produkty, Z přírody, Pečivo, Na chleba, Nevyhazovat, Pro zdraví, Nápoje a Mlsání. V knize najdeme například recept na zeleninový bujon v prášku, pudink v prášku, dortové želé, kečup, kváskový chléb, krekry, různé druhy pomazánek, cibulový sirup na kašel a proteinový doplněk stravy, ovesné mléko, zeleninové chipsy, popcorn, čokoládu, cukroví a zmrzlinu. Dozvíme se, co můžeme pěstovat na parapetu anebo jak správně klíčit luštěniny a semínka.Tím se dotkli snad každé oblasti, kterou si s potravinami spojujeme.

Všechny recepty jsou vegetariánské a najdeme i veganské mutace (například pomazánky, rostlinná mléka, majonézu, jak nahradit při vaření vajíčka aj.). Jedná se o ověřené tipy od uživatelů německých webových stránek smarticular.net, kde najdete mnoho dalších alternativních receptů. Nevýhodou je, že jsou pouze v němčině bez české nebo anglické mutace. Na druhou stranu se díky tomu seznámíme s jídly, která jsou v českém prostředí spíše neznámá – kdo z vás zná například Rote Grütze?

U většiny receptů si můžeme prohlédnout i ilustrační fotografii, aniž by se to odráželo v ceně knihy. Ta je navíc tištěná na ekologickém recyklovaném papíře s certifikátem FSC. Samotné recepty jsou až na výjimky taktéž šetrné k životnímu prostředí (výjimkami myslím ty, jež obsahují citrony, avokáda, pomeranče a jiné potraviny, které se dováží na velké vzdálenosti). Podtitulek dále slibuje úsporu peněz, tu a tam však na úkor času – například při výrobě domácích těstovin, mleté mouky nebo chleba.

Jako ukázku bych uvedla recept na zdravý popcorn. Kupovaný v supermarketu je nejen nezdravý, ale navíc jím produkujeme spoustu nerecyklovatelného odpadu. V každém větším městě (ověřeno v Brně a Olomouci) je řada bezobalových obchodů, ve kterých seženete kukuřičná zrna na váhu. K tomu trošku soli, lahůdkového droždí nebo koření dle chuti, a máte hrnec vynikajícího popcornu.

Základní recept zní: Postupujte takto:

  1. Dno hrnce zakryjte kukuřičnými zrnky.
  2. Zakryjte poklicí a zapněte sporák na nejvyšší stupeň.
  3. Čas od času hrncem pohněte nebo sklokeramickou varnou desku můžete vypnout již při prvním zvuku pukání. Plynový sporák nebo indukční ploténku nastavte na nižší teplotu.
  4. Jakmile pukání opět ustane, je popcorn hotový. (str. 169).

 

Já mám dobrou zkušenost s dochucením popcornu lahůdkovým droždím, díky kterému chutná po sýru.

 

Zajímavý je rozšiřující recept na popcorn s rozmarýnem, viz strana 170: Postup je následující:

  1. Smíchejte rozmarýn a olivový olej. Podle chuti přidejte trochu tabasca.
  2. Na ještě horký popcorn nasypte parmezán.
  3. Přidejte směs rozmarýnu a olivového oleje.
  4. Ochuťte černým pepřem.
  5. Aby se mohly vůně dobře rozvinout, nechte asi 15 minut vychladnout.

 

Na českém trhu najdeme mnoho knih specializovaných např. pouze na klíčení, pěstování bylinek, míchání müsli, pečení chleba aj. Největším přínosem knihy Zkuste to doma sami je právě její všestrannost, aniž by byla povrchní. Naopak, nabudí zvědavost dál se v té které oblasti rozvíjet.

Tip na závěr: z webových stránek Smarticular byla sestavena ještě jedna šikovná kniha – Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii (taktéž nakladatelství Kazda). Aneb jak si levně a ekologicky vyrobit čisticí prostředky, krémy nebo deodorant.


Zkuste to doma sami
Autor Smarticular
Překlad Monika Řezníčková
Nakladatelství Kazda
Místo vydání Brno
Rok vydání 2019
Vydání 1.
Počet stran 192
ISBN/EAN 978-80-88316-00-8
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení