Recenze: Odborná literatura

Recenze: Jaroslava Dosedělová – Terapie tancem

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
5

Moment, kdy tančíte a ponoříte se dovnitř sebe, cítíte napětí a radost, je vzácný okamžik spojení vašeho těla s duší. Některým lidem se to za celý život nepodaří kvůli studu nebo předsudkům, u jiného se euforie a stud střídají, další nemají problém vyjádřit svým tělem, co v danou chvíli prožívají. Pohyb těla při tanci může být chápán jako jeden z jazyků, kterým s okolím promlouváme. O tanci a jeho energii pojednává kniha Terapie tancem: Role tance v dějinách lidstva a v současné psychoterapii z nakladatelství Grada (vydaná v roce 2012).



Autorka Jaroslava Dosedělová přehledně zpracovala jednotlivé kapitoly (historie, terapie, arteterapie). Teorie se v první polovině knihy čte lehce, je snadné vžít se do rituálních tanců našich předků nebo do taneční etikety na dvoře Ludvíka XIV. Velmi zajímavé je sledovat přístupy jednotlivých odborníků, tanečníků, psychologů a terapeutů. Autorka uměla vybrat zajímavé myšlenky, ať už přímo v textu nebo formou poznámek pod ním. Např. na str. 163: „Pohyb uvolňuje naši tvořivou energii, jež se projevuje ve vizuálním umění.”

Možná proto, že tanec představuje řeč, na které se podílí tělo i psychika současně (str. 80), je vhodné překlenovat určitá namáhavá období tancem. Je to ideální terapeutická technika. Bohatý vnitřní život nesmí být brzdou této řeči, ale spíše jejím vyústěním. Tedy jakási expanze naší bytosti do prostoru. V arteterapii podle autorky nejde o zlepšování se, ale sebeuvědomění se díky vyjádření vlastního já.

Ve slovech Isadory Duncanové, zakladatelky moderního tance, která se inspirovala přirozenými pohyby stromů, mořských vln nebo mraků, jsem našla jisté kouzlo. Svým vlastním tělem se prý můžete snažit vytvořit umělecké dílo (sublimace, Schott-Billmann). Je zajímavé, jak tato jednoduchá myšlenka nemusí být snadno proveditelná – v obdobích smutku, stagnace, zdravotních neduhů nebo prosté lenosti.

Poznámek k dalšímu zkoumání mohu napsat celé stránky – rodina jako systém (sleduje se projev celé rodiny – tzv. Family Art Evaluation), vnímání rytmu ještě nenarozenými dětmi (matčin tlukot srdce) nebo terapeutický vliv bubnů. A mnoho dalšího. Jediná složitější kapitola byla Účinnost taneční terapie (str. 116–117). Závěr knihy je tak určen spíše odborníkům (arteterapeutům, pedagogům, psychologům aj.).

Tato kniha je zajímavá směs životního odkazu známých tanečníků a zemitých zvuků bubnů. Jako když zkřížíte buben derbak s gruzínským národním baletem a lidovými písněmi. Pokud znáte opojnou radost z vlastního pohybu i bez diváků nebo jste ji někde cestou hornatými úpatími života ztratili, pak byste se mohli díky knize Jaroslavy Dosedělové dozvědět více. O sobě a překážkách, které s sebou nosíte. A pro odborníky může jít o zajímavý zdroj ucelených informací o terapii tancem.


Terapie tancem
Autor Jaroslava Dosedělová
Nakladatelství Grada
Místo vydání Praha
Rok vydání 2012
Vydání 1.
Počet stran 184
ISBN/EAN 978-80-247-3711-9
Ediční řada Psyché

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení