Recenze: Odborná literatura

Recenze: Yuval Noah Harari – Sapiens: Stručné dějiny lidstva

1 1 1 1 1 (2 hlasů)

Když nějakou knížku do nebes vychvaluje jeden z nejbohatších lidí světa, musí stát za to. Nebo ne?


knihaKdo nečetl Sapiens Yuvala Noaha Harariho, jako by nebyl. Sapiens je jedna z nejadorovanějších populárně-vědeckých knih současnosti a zároveň jedna z nejproblematičtějších. Zatímco laická veřejnost na ni nedá dopustit, vědecký tábor jí vyhlásil válku kvůli zkratkovitosti a nedostatečnému množství důkazů.

Čím že to Sapiens uchvátil čtenáře tolika zemí? Především tím, že se dívá na známá fakta velmi osvěžující optikou. Vyhynutí dinosaurů, zemědělství, impéria, peníze, to jsou témata, se kterými se každý někdy někde setkal. Jenže zatímco třeba na škole byl vývoj našich předků probírán jako uzavřené kapitoly, které spolu příliš nesouvisí, Harari vše propojuje v jednom příběhu.

Navíc velmi odvážně. Kde jinde se dočtete, že ačkoli má lidstvo dnes mnohem více informací než naši dávní předkové, jednotlivě byli pravěcí lovci a sběrači nejerudovanějšími lidmi v dějinách? A že přechod k zemědělství nám vlastně jenom přitížil? Harari například „rozlouskává“ mj. věčnou otázku vyhynutí dinosaurů, a to způsobem, který se na první pohled jeví jako neoddiskutovatelný.

Tím, že se autor věnuje fenoménům, které všichni známe, jenom nad nimi běžně příliš nehloubáme, je kniha čtenáři bližší než její pokračování Homo Deus. To už mnozí odsoudili jako čistou fabulaci. Teoretizování nad budoucností totiž nemá nic „hmatatelného“, čeho by se mohlo přidržet. Zatímco v případě Sapiens se zdá, že to všechno tak nějak navazuje a dává smysl. Při bližším pohledu jde ale v mnoha případech o úplně stejné dohady.

Harariho bestseller lze přesto doporučit k přečtení. Historii lidského druhu opravdu popisuje jako děsivou a fascinující zároveň. Kniha je tak čtivá, že jí zvládnou porozumět různé skupiny lidí. Její přidanou hodnotou je navíc naučná stránka. Čtenáře pokud ne vzdělává, tak mu minimálně v mnoha ohledech rozšiřuje obzory.

Homo Sapiens je představen jako pohroma pro přírodu – flóru i faunu. Lze říct, že kamkoli člověk vstoupil, tam všechno zničil. Tato myšlenka je o to atraktivnější v dnešních dnech, kdy se řeší globální oteplování, omezenost zdrojů, vymírání druhů či nedostatek vody. Publikace původně vyšla v roce 2011, kdy ekologická témata veřejným diskursem zdaleka nerezonovala tak jako dnes. Současný kontext knize na atraktivnosti jen přidává. Harari část knihy také věnuje fenoménu mýtů. Obzvlášť nemilosrdný rozbor náboženství se věřícím lidem nebude číst lehce.

Sapiens přináší celou řadu zajímavých podnětů. Můžete s ní nesouhlasit, ale bude ve vás nějakou dobu rezonovat. A přesně proto je skvělá. Pokud si chcete rozšířit obzory a „nakouknout“ na dějiny jinou perspektivou, je Sapiens přesně pro vás. Stručné dějiny lidstva jsou opravdu stručné. Harari se neobtěžuje konkrétními daty, osobnostmi či událostmi, nesepisuje klasickou příručku pro hodiny dějepisu. Dívá se na lidstvo jako na celek, a proto je univerzální. Tohle si může přečíst kdokoli.


Sapiens: Stručné dějiny lidstva
Autor Yuval Noah Harari
Překlad Anna Pilátová
Nakladatelství Leda
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 3.
Počet stran 520
ISBN/EAN 978-80-7335-569-2
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení