Recenze: Odborná literatura

Recenze: Jan Sokol a kol. – Mistr Eckhart a středověká mystika

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Také jste někdy pocítili touhu poznat, o čem přemýšleli naši předkové? Díky písemným záznamům tuto možnost máme. Kniha Mistr Eckhart a středověká mystika, kterou vydalo nakladatelství Vyšehrad, je jedním z těchto příkladů, jak můžeme poznat myšlenkové pochody středověkých učenců.



Dílo o 360 stranách uspořádal pod vedením Jana Sokola kolektiv editorů, kteří zároveň pořídili překlad a revizi publikovaných textů. Kniha je rozdělena do pěti oddílů. V prvním se čtenář obeznámí s Eckhartovou dobou, a to jak po stránce životních podmínek středověkých lidí, tak i z pohledu myšlenkového. Díky tomuto oddílu čtenář dostane do povědomí historické souvislosti, ve kterých Eckhartovy texty vznikaly a formovaly se. Ostatně my, lidé přítomnosti, máme tendenci si minulost idealizovat – a to platí obecně pro každou přítomnost.

Druhá část výboru – Prameny – čtenáře seznamuje s texty některých myslitelů, které formovaly Eckhartovy představy o světě a o Bohu. Máme tak možnost přiblížit si nejdůležitější texty takových autorů, jako je Tomáš Akvinský, Anselm Canterburský, Hugo od sv. Viktora nebo Bernarda z Clairvaux. Čtenáři si tyto texty snáze zasadí do kontextu doby jejich vzniku a tím má možnost lépe a v souvislosti doby pochopit myšlenky, u nichž dnes máme tendence nějak si je přizpůsobovat, či přímo naroubovat na naši dobu. Názory těchto autorů pokřivujeme a zkreslujeme, ale to je asi syndromem každé doby.

Ve třetí části – Výbor ze spisů mistra Eckharta – se dostáváme přímo k jeho vybraným textům. Editoři do svého výboru vybrali jednak některá kázání, jednak další texty, kde jsou zastoupeny přepisy promluv, které vedl k okruhu svých blízkých.

Čtvrtá část seznamuje čtenáře s myšlenkovými pokračovateli mistra Eckharta. V páté části jsou uvedeny prameny a literatura, ze které autoři při sestavování svého výboru vycházeli.

Během čtení zjistíte, že nad čím se zamýšleli lidé před 700 lety, není až tak odlišné od současnosti. Osobně mě například překvapilo, že se i ve 13. století lidé zaobírali důkazy Boží existence. Jen považte, v době, kterou z našeho pohledu bereme jako temný středověk, kdy vše ovládali církevní hodnostáři, kteří nestrpěli pochybnosti o církevních dogmatech, se teologové zaobírají tím nejdůležitějším a nejzákladnějším, jestli vůbec Bůh existuje!

Co mne vyloženě zaskočilo, byl myšlenkový postup středověkých učenců, který používali při důkazech svých tvrzení. Postup mi silně připomínal metodu důkazu pomocí matematické indukce. Nebo jak se zaobírají problémem nekonečna, který z matematického hlediska uspokojivě objasnili matematici v 19. století (Anselm zde „zápasí“ s představami různých nekonečen – což vyřešili matematici zavedením pojmu mohutnosti množiny).

Neuvěřitelné, jak mohou být myšlenky středověkých křesťanských myslitelů tak blízké dnešnímu čtenáři a zahrnovat úvahy, které lidstvo provází po celá staletí!

Kniha Mistr Eckhart a středověká mystika, byť není na čtení lehká, by měla být tak říkajíc povinnou výbavou každé domácí knihovny. Určitě nám poslouží uvědomit si naši křesťanskou identitu a křesťanské kořeny naší společnosti.

Název knihy: Mistr Eckhart a středověká mystika
Autor: uspořádal Jan Sokol a kol.
Nakladatelství: Vyšehrad
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2019
Vydání: čtvrté
Počet stran: 360
ISBN: 978-80-7601-189-2

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení