Recenze: Odborná literatura

Recenze: Petr Třešňák, Petra Třešňáková – Zvuky probouzení

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Problematika autismu je v současné době velmi aktuální. Počet takto diagnostikovaných dětí stoupá, ale bylo by unáhlené přisuzovat to skutečnému nárůstu případů. Je potřeba brát v úvahu kvalitnější rozpoznávání nemoci a širší povědomí o ní. O autismu bylo mnoho napsáno a pojednává o něm i kniha Zvuky probuzení manželů Třešňákových.


knihaNakladatelství Druhé město se zabývá především vydáváním poezie a beletrie, proto se Zvuky probuzení z edičního plánu trochu vymykají. I když opravdu jen trochu – nelze ji označit přímo za odbornou publikaci, pohled autorů je většinou subjektivní. Jejich text není o autismu, ale o jejich vlastní zkušenosti. Zkušenosti, jakou by většina lidí nechtěla zažít.

Subjektivní pohled zcela přirozeně vyplývá ze skutečnosti, že jde o jejich vlastní dceru a o jejich vlastní životy. V takovém případě je velmi těžké, ne-li nemožné zachovat odstup. Dorotka trpí těžkou formou autismu, a přestože se manželé Třešňákovi snaží co nejvíc přiblížit všechny aspekty života s ní, předpokládám, že čtenáři, kteří nemají žádnou zkušenost s podobnou situací, si nedokážou ani zdaleka představit, o co ve skutečnosti jde.

Důležitou skutečností, která má zásadní vliv (nejen) na knihu, je, že manželé i přes všechny nepříznivé okolnosti zůstali spolu a vzájemně se podporovali. Často se stává, že jeden z partnerů tlak nevydrží a od rodiny odejde. Odsuzovat takový postoj je velmi snadné, dokud se člověk do podobné situace sám nedostane. Kniha Zvuky probuzení nabízí pohledy obou rodičů. Jsou psané na barevně rozlišených stránkách, což sice zdánlivě zvyšuje přehlednost, ale jde spíš o zajímavost, zvyšující grafickou úroveň. Dominují stránky s textem Petra Třešňáka, zkušeného novináře, který pracuje pro časopis Respekt. Píše velmi emotivně, pomáhá si mnohými metaforami a v některých případech jeho styl až poetický. Jeho přístup je typicky intelektuálský, snaží se do co nejmenších detailů rozpitvat aspekty situace i své pocity, zejména ty, které většina lidí skrývá nebo potlačuje. Ale nejde o samoúčelný exhibicionismus, protože podobnými pocity zcela zákonitě trpí i jiní rodiče postižených dětí. Pro ně je důležité, aby věděli, že takové myšlenky jsou normální a není v nich nic hříšného nebo nepřirozeného.

Rodiče se pro svou dceru pokoušeli zajistit pomoc oficiálními i neoficiálními cestami a své zkušenosti v knize popisují. To může být užitečné pro čtenáře, kteří mají podobné problémy. Lidé, s nimiž se autoři ve své anabázi setkávali, mají často zvláštní osudy. Zejména v případech jako je Dorotka Třešňáková záleží víc na jednotlivých lidech než na systému, který je nedokáže pro jejich výlučnost pojmout. Bohužel starost o těžké autisty je hodné náročná a lidí, kteří to skutečně dokážou, je málo.

To je však pouze jedna stránka. Oba manželé se soustředí i na proces, jakým postižení své dcery přijímali. Nejsem příznivcem přírodní spirituality, k níž svým způsobem oba přilnuli, ale chápu a respektuji, že člověk v mezní situaci hledá jakoukoli pomoc, která slibuje výsledky. Hodně lidí u nás se prezentuje jako ateisté, přesto mají někde hluboko zakořeněné přesvědčení, že existuje něco, co se vymyká naší materialistické zkušenosti. Proto se daří různým alternativním duchovním školám, i když se historie našeho národa odvíjí v duchu židovsko-křesťanské tradice. Šamanismus a přírodní náboženství, které manžele Třešňákovy zaujalo, není asi jediné, které by akceptovali, pokud by jim nabídl pomocnou ruku někdo z jiného prostředí.

Kniha může být pro rodiče pečující o postižené děti důležitým nístrojem při vyhledávání pomoci, protože manželé Třešňákovi ve své knize popisují různé formy přístupu k autistovi. Může pomoci při překonávání zklamání z oficiální péče. Je potřeba podotknout, že text vůči ní není slepě kritický, i když nebyla pro Dorotku uspokojivá. Respektuje, že autismus je natolik specifická a různorodá porucha, že na ni neexistují šablony, které by bylo možno automaticky aplikovat. Pomoci mohou opravdu jen výjimeční lidé. Je ale stále třeba dbát na jedno z poselství knihy – podpořit potřebují i rodiče. Ti mimo jiné ze sebe potřebují sejmout zdánlivou vinu a přestat si klást otázky, na které nelze odpovědět.

Název: Zvuky probouzení
Autor: Petr Třešňák, Petra Třešňáková
Nakladatelství: Druhé město
Rok vydání: 2020
Vydání: 1.
Stran: 296
ISBN 978-80-7227-435-2

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení