Recenze: Odborná literatura

Recenze: Robin Norwood – Ženy, které milují příliš

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Byla, nebyla jednou jedna hodná dívka, která se zamilovala do zlobivého muže. I ona okouzlila jeho, protože byla tak něžná a pečující, jak on uměl být hrubý a nezodpovědný. „Miluje mě, změní se kvůli mně. Usilovně se o to snaží a spolu to nakonec dokážeme,“ říkala dívka nejen lidem ve svém okolí, ale především sama sobě. Jenže „šťastný pohádky konec“ nenastal. Spíše začal nikdy nekončící kolotoč společného trýznění.



Ženy, které milují příliš. Tak nazývá Robin Norwood skupinu žen, podle níž pojmenovala svou knihu, která vyšla v roce 1985. V roce 2019 nakladatelství Portál vydalo poprvé kompletní a revidované české vydání. Kniha, která je už více než čtvrt století pojmem v několika desítkách států, je tak dostupná také českým čtenářům.

Hned v úvodu je třeba vysvětlit, co autorka konkrétně myslí pod pojmem „ženy, které milují příliš“. Dle mého názoru je totiž pojem poněkud zavádějící a zasloužil by si revizi podobně jako zbytek knihy. Ve skutečnosti se jedná o velmi rozšířenou skupinu žen, které opakovaně vyhledávají nevhodné partnery. Nevěrní, nespolehliví, workoholici, agresoři, závislí na alkoholu či drogách. Muži, kterým by se žena se zdravou psychikou vyhnula širokým obloukem, představují pro „příliš milující ženu“ výzvu. Robin Norwood v knize vysvětluje svou teorii, že láska se pro tyto ženy stává závislostí prakticky totožnou s jinými typy závislostí.

V publikaci je uvedená celá řada příběhů a příkladů takových žen. Autorka tak ukazuje širokou paletu různých typů nefunkčních vztahů, které však mají vždy totožnou příčinu. Všechny tyto ženy vyrostly v disfunkčních rodinách. Vzorce, které se naučily během dětství, pro ně znamenají normu. Pokud například dívka vyrostla v rodině, kde byl jeden z rodičů alkoholikem, je velice pravděpodobné, že si najde i partnera se závislostí. Zdravější typy vztahů totiž neumí. Utrpení, které ve vztahu zažívá, je pro ni silně vzrušující. Ve skutečnosti si silné emoce, jakkoli jsou negativní, spojuje s pojmem lásky. Laskavý, milující a zdravý partner by jí připadal nudný.

Kniha Ženy, které milují příliš patří právem mezi nejslavnější psychologické rádce vůbec. Troufám si tvrdit, že téměř každý má ve svém okolí ženu, která do této kategorie spadá. Případně touto ženou jste vy sama, nebo jste-li muž, může jí být vaše partnerka. Rozhodně bych tedy tuto příručku doporučila všem bez ohledu na pohlaví či vlastní životní situaci.

Publikace je velice čtivě a srozumitelně napsaná. Jak jsem již výše zmínila, obsahuje mnoho příběhů, na kterých autorka dané téma ilustruje. Nechybí ani do hloubky podaný teoretický rámec celého problému. Poslední kapitola je pak věnovaná nejdůležitější části, tedy vyléčení. Nechybí ani podrobné vysvětlení, proč stojí za to z tohoto bludného kruhu vystoupit, a že je to důležité jak pro ženu samotnou, tak pro jejího partnera. Pokud jste dosud o této knize neslyšeli, určitě doporučuji k přečtení.

Ukázka:
Nestálí muži nás vzrušují, nespolehliví jsou pro nás výzvou, nevyzpytatelní muži se nám zdají romantičtí, nedospělí okouzlující a náladoví muži záhadní. Rozhněvaní muži potřebují naše pochopení. Nešťastní muži potřebují utěšit. Neschopní muži potřebují povzbudit a chladní muži potřebují naši vřelost. Muže, který je dobrý takový, jaký je, však „opravit“ nedokážeme, a pokud je laskavý a záleží mu na nás, nemůžeme s ním ani trpět. Pokud tedy nemůžeme nějakého muže milovat příliš, nemůžeme ho bohužel milovat vůbec.

NORWOOD, Robin, 2019. Ženy, které milují příliš. Praha: Portál, s. 35. ISBN: 978-80-262-1515-8

Název: Ženy, které milují příliš
Autor: Robin Norwood
Překlad: Hana Holubková
Nakladatelství: Portál, s. r. o.
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2019
Vydání: 1.
Počet stran: 264
ISBN: 978-80-262-1515-8

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení