Recenze: Odborná literatura

Recenze: Václav Kerber – Moje cesta hrdinů SNP

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Za dobrodružstvím se nemusíte trmácet až na konec světa, zdolávat velehory a prosekávat cestu deštnými pralesy. Jak už na toto téma rozprávěl malý Vašík s tatínkem v legendárním filmu Jak dostat tatínka do polepšovny. Dobrodružství číhá za rohem a člověk ho musí mít v srdci, což by dnes určitě potvrdil i Václav Kerber, který se sám s batohem vydal na nejznámější slovenskou dálkovou trasu, a pak o svých zážitcích a dojmech poreferoval v knize Moje cesta hrdinů SNP.

 

Cesta hrdinů SNP měří 750 kilometrů a projdete jí celé Slovensko od Dukly až po Bratislavu. Chvíli na jih, pak se prudce stočí na západ, aby protnula hřeben Nízkých Tater, na hranicích s Českou republikou zahne téměř do pravého úhlu, aby směřovala na jih do hlavního města Slovenska. Na své trase míjí Prešov, Košice, Rožňavu a Trenčín. Tolik fakta. 

 

Václav Kerber toužil poznat nové a vystoupit ze své komfortní zóny bez nutnosti zruinovat konto, věnovat měsíce přípravám a také najít cílovou destinaci, kde se dobře domluví rodnou řečí. Vzal batoh na ramena a vydal se poznávat krásy Slovenska s tím, že nocleh bude řešit operativně na místě, stejně jako zásoby potravin, vody a své spolucestující. Na část cesty měl dojednanou společnost v podobě slečny z Brna, která ho doprovázela nejhezčím úsekem v Nízkých Tatrách. O své cestě referoval přímo z terénu prostřednictvím live sledování účastníků na webových stránkách cesty a následně se rozhodl napsat knihu Moje cesta hrdinů SNP. 

 

Kniha je napsána hodně podrobně a z každé stránky je poznat, že autor opravdu neměl téměř žádné předchozí cestovatelské zkušenosti. Častý údiv nad věcmi, které zcestovalým čtenářům vyvolají úsměv na tváři, se opakuje v každé kapitole. Setkání se zmijemi, výstup do výšky nad dva tisíce metrů nadmořské výšky, údiv, že není kde pravidelně doplňovat vodu,… Problémy a zážitky cestovatelského nováčka, které působí roztomile naivně. Některé informace naopak mohl autor vynechat, protože čtenáře opravdu ničím neobohatí. Není potřeba vědět, že před cestou natrhal květy černého bezu a vezl je do Brna, kde z nich budoucí spolucestovatelka připravovala sirup, který měla přivézt s sebou na cestu. Stejně jako úplně neohromí informace, že autor má rád oplatku Mila, jak zdůrazňuje v průběhu knihy nesčetněkrát. 

 

Jak do děje vstoupí další osoby, které se po cestě přidají, vyprávění to pomůže, stane se zajímavějším, ale moc vtipných historek nečekejte. Obsah knihy by se dal zhustit do menšího počtu stran a vyprávět méně rozvláčně. Na druhou stranu lze pochopit, že člověk, který moc necestoval, přetéká dojmy a má potřebu svěřovat každou maličkost, která je pro něho nová. Je nutno ocenit odvahu a čas, který autor putování věnoval, a často si představit i nepohodlí, které zažíval během noclehů. Bázliví jedinci navíc jistě ocení i absenci strachu, protože spát sám na paloučku v hustém lese, vyžaduje odvahu. 

 

Kniha Moje cesta hrdinů SNP je určena spíše cestovatelským nováčkům než ostříleným bardům, kteří projeli svět. Na škodu pro všechny čtenáře je absence obrazového materiálu v podobě fotografií, které by knihu vizuálně i obsahově posunuly o úroveň výš. Ve které jiné knize očekávat fotky, než v té se zaměřením na cestování? Na škodu by možná nebylo ani to, doplnit přehled jednotlivých dnů a ušlých kilometrů. Občas se tato informace ocitne v textu, občas zcela chybí. Sice víme, že autor putoval 31 dnů, ale… 

 

Moje cesta hrdinů SNP může být pro někoho inspirací, jak vyrazit poznávat svět, a pro druhého zase ujištěním, že všude je dobře, ale doma v obýváku nad dobrou knihou nejlíp. 

 

 

Název: Moje cesta hrdinů SNP

Autor: Václav Kerber

Nakladatelství: Pointa Publishing, s. r. o.

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2020

Vydání (1., 2. atd.): 1.

Počet stran: 256

ISBN/EAN: 978-80-7650-030-3

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení