Recenze: Odborná literatura

Recenze: Eva Francová – Krizová kuchařka ze Svatojánu

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
5

Chcete vědomě šetřit planetu nebo svou peněženku? Potřebujete na čas snížit náklady provozu domácnosti? Kniha Krizová kuchařka ze Svatojánu inspiruje čtenáře k soběstačnosti. Díky ní se naučí vyrábět přírodní kosmetiku, léčivé přípravky i nasytit celou rodinu.

  

krizova-kucharka-svatojanVýtvarnice a fotografka Eva Francová ve své nové knize Krizová kuchařka ze Svatojánu sdílí nejen recepty, ale i svůj pohled na život. Už několik let předává čtenářům ve svých knihách i na blogu prověřené recepty, praktické rady, ale i neuvěřitelný klid, pronikavé úvahy o přírodě a také krásu svých fotografií a ilustrací. Recenzi na její předchozí knihu Kuchařka ze Svatojánu – zdraví z kuchyně si můžete přečíst zde.

 

Recepty ze Svatojánu učí čtenáře, jak se uskromnit, udělat si rozumné zásoby, šetřit planetu i vlastní kapsu a udržet si klidnou mysl a objevit sílu přírody. Léčivé přípravky z bylin i základní drogerie se totiž dají připravit z pohodlí domova. Chutné pokrmy uvaří zájemci z lokálních zdrojů nebo z vlastní zahrady. Předkládané recepty na jídla jsou jednoduché, sezónní a úsporné.

 

Jak knihu pár slovy popsat? Není to jen kuchařka. Je to zážitek. Z publikace dýchá závan starých časů, kdy vše bylo těžší a jednodušší zároveň. Stačí si publikaci prolistovat a lapí vás do svých krásných ilustrací a útulných fotografií plných úcty k přírodě. Už po letmém začtení kniha uvede do uvědomělejšího způsobu života. Z autorčiných slov čiší pokora, moudrost a důvěra v sílu přírody. Neuvěřitelné, jaký dojem může zanechat „pouhá“ kuchařka. 

 

Kniha Krizová kuchařka ze Svatojánu se skládá ze tří hlavních částí: drogérie, léčení a jídlo. Čtenář tak získá praktické tipy a návody, jak využít sílu bylinek k léčení nejrůznějších neduhů (např. třezalkový olej, tinktury). Dále se naučí vyrábět domácí čističe a drogerii (např. krémový deodorant, zubní pastu). A získá inspiraci k přípravě prostých a jednoduchých jídel (např. jablečné pirohy, polévka Žebračka).

 

Z výše uvedeného vyplývá, že název kuchařka se nevztahuje jen na recepty ke konzumaci. Autorka si dala za cíl představit recepty, které se dají využít za krize – ať už odstávky energie, zastavení dovozu některých surovin, nebo nutnosti ušetřit peníze v rodinném rozpočtu. První slova působí trochu katastroficky. Předmluva ve mně proto zanechala pocity lehkého zděšení, kdy jsem uvažovala, kde seženu semínka ke směnnému obchodu a kde si koupím pozemek na zahradničení.

 

Po pár dalších stránkách se však přede mnou otevřel staronový svět. Nejde jen o vaření, ale o přístup k životu. Vstoupila jsem do něj a vzpomněla si na dětství strávené u babiček, kdy jsem mlela na mlýnku ovesné vločky, vysypávala mák z makovic a sledovala, jak se stlouká máslo a cedí tvaroh. Objevila jsem také spoustu rostlin nebo pokrmů, které jsem vůbec neznala (např. dřezovec, ovesný jogurt). A získala návody k tvorbě bylinkových mastí.

 

Kniha na mě lehce působí jako takový český „Hygge“. Snad se autorka za to přirovnání neurazí. Svými zamyšleními, která propojují jednotlivé části knihy, odkrývá život podle rytmu přírody, hledání radosti v okamžiku, zpomalení a naplnění z vlastnoruční přípravy léčiv, drogerie i pokrmů. Krásný dojem ve mně zanechaly právě postřehy, reflexe z autorčina života, díky kterým se mi před očima její osoba zhmotňovala. 

Zároveň mi v hlavě běžela myšlenka, že je vše moc pracné, aby to tvořilo můj životní styl. Říkala jsem si, že domácí příprava i zahradničení musí člověka buď hodně bavit, nebo musí mít hodně času, nejlépe ale obojí. Také musí mít vlastní zahradu, les nejlépe za domem a prostory k uskladnění zásob. Na druhou stranu spousta lidí tyto zdroje má.

 

Celkově ve mně kniha Krizová kuchařka ze Svatojánu zanechala milý hřejivý pocit. Některé recepty mě zaujaly (např. citronový olej), něco ráda vyzkouším (hadříky na nádobí ze starých ručníků) a něco ráda přenechám někomu jinému (např. lískový zubní kartáček). Knihu ráda doporučím všem, kteří rádi čerpají sílu z přírody, vlastnoruční výroba jim není cizí a těší je životní minimalismus.

 

Název knihy: Krizová kuchařka ze Svatojánu

Autor: Eva Francová

Nakladatelství: Motto

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2020

Vydání: 1.

Počet stran: 312

ISBN: 978-80-267-1837-6

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení