Recenze: Odborná literatura

Recenze: Martina Hladjuk – Mamachef: radost v kuchyni

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
5

Blíží se čas vánočních svátků a vy chcete udělat někomu radost vizuálně krásnou kuchařkou. Nebo vás láká představa, že v jedné knize budete mít výběr skvělých receptů z různých kuchyní. Nebo znáte autorku z Masterchefa a sledujete její blog. Důvodů, proč si vybrat k přečtení i vaření zrovna kuchařku Mamachef: radost v kuchyni Martiny Hladjuk může být více. Který je ten váš?

  

Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé foodblogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu!

 

Autorka Martina Hladjuk si již v dětství zamilovala jídlo a jejím snem bylo vlastnit restauraci. Od toho na čas v dospívání odešla, aby se ve 23 letech vrhla na blogování o jídle. Časem se přihlásila do soutěže MasterChef a skončila na osmém místě. Založila poté s kamarádkami blog Mamachef, kde sdílí se čtenáři své recepty. Nenechte se mýlit, není to vaření pro děti. Jen spojuje dvě já Martiny Hladjuk – mámy a kuchařky.

 

Když jsem si vybírala kuchařku, tahle mi padla do oka jako první. Na některé kuchařky mi totiž stačí se jen dívat, abych z nich měla dobrý pocit. Nemusíte ani vařit, stačí jen listovat. A vrnět blahem. A tohle kuchařka Mamachef: radost v kuchyni naprosto splňuje.

 

Ale teď vážně. Kuchařka obsahuje tři hlavní části: malá jídla, hlavní jídla a sladká jídla. V závěrečné části Martina Hladjuk také sdílí v kostce své know-how z foodstylingu. Zkušenosti k tomu má bohaté. Sama je také autorkou většiny fotografií. A fotografie pro ni není jen koníčkem, ale i prací.

 

Autorka do knihy vybrala to nejlepší z různých kuchyní. Najdete zde italská jídla, indická, thajská, švédská i mexická. Dezerty se neomezují jen na recepty s čokoládou a oříšky, ale najdete tu různé kombinace chutí i způsobu přípravy. Na své si tak přijde každý. Martina Hladjuk se také zaměřuje na kvalitu a původ potravin, takže vám hned ze začátku doporučí, které suroviny zakoupit a kde.

 

Náročnost receptů se pohybuje od nízké po střední. A tak se vám snad nestane, že byste trávili nad plotnou hodiny a zoufale přemýšleli, co s pokrmem dál, aby se povedl. V knize Mamachef: radost v kuchyni také najdete různé kulinářské vychytávky – např. jak neslepit gnocchi nebo za jaké teploty šlehat bílky. Autorka také nabízí řadu variací, jak si daný pokrm obměnit a vyhrát si s ním.

 

U každého receptu najdete také kousek autorčina příběhu. Například u pečení pizzy se dozvíte něco o příchodu jejího potomka na svět. U přípravy sýrových tyčinek se zase něco o její narozeninové oslavě. Díky tomu je čtení živé a autorka se stává milou průvodkyní a kamarádkou, která vás jen tak mimochodem zasvěcuje do přípravy vybraného pokrmu. 

 

Kuchařka je pastvou pro oči. Přiznám se, že při servírování jídla si moc nehraju s detaily. Většinou jsem ráda, že moučník chutná, a s tím, jak je ozdobený, si hlavu moc nelámu. Díky Mamachef: radost v kuchyni jsem zjistila, jak snadné a zajímavé může být zdobení jídla. K ozdobení polévky můžu například použít parmazánové chipsy, bazalkové pesto, kousky sušených rajčat a čerstvou rukolu. Nebo využít více barevných druhů mrkve i její nať. Je to svým způsobem umění fotit a zdobit jídlo tímto stylem. Vypadá to krásně, a povznáší to kuchyni o stupeň výš. 

 

Myslím, že tato kuchařka zcela naplňuje význam slova „Jíme i očima.“ A kdo váhá s koupí, ať si ji jen prolistuje a bude ztracen. Připravím si raději houbové bagetky s camembertem, nebo zvolím dýňový krém s pečeným česnekem a chlebovými chipsy, vyzkouším sladkokyselé kuře s ananasem, nebo si udělám britský páj s hovězím na černém pivě? Sama nevím. Je tu tolik možností, co si na sobotní oběd uvařím. Ale vím, že to bude stát za to.

 

 

 Název: Mamachef: radost v kuchyni

Autor: Martina Hladjuk

Nakladatelství: CPRESS

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2020

Vydání: 1.

Počet stran: 160

ISBN: 978-80-264-3283-8

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení