Recenze: Odborná literatura

Recenze: Thomas Erikson – V obklíčení idiotů

1 1 1 1 1 (2 hlasů)

Máte někdy pocit, že vůbec nechápete chování a reakce lidí kolem sebe? Mohou to být kolegové či příbuzní. S některými se dá tak snadno dohodnout a jiní jsou takoví potížisté. Škoda mluvit. Bestseller V obklíčení idiotů od Thomase Eriksona vám ale pomůže ostatním porozumět.


knihaPublikaci V obklíčení idiotů si koupil více než milion čtenářů. Autor Thomas Erikson je specialista na komunikaci a lidské chování, o čemž napsal několik populárně naučných publikací. V knize popisuje čtyři základní typy chování, které ovlivňují způsob komunikace a vnímání lidí navzájem – Červení, Žlutí, Zelení a Modří. .

Červení jsou dominantní, rozhodní, panovační, výbušní a tvrdí. Žlutí zase vstřícní optimisté, kteří se rozhodují na základě pocitů a často bývají lehkomyslní a užvanění. Zelené charakterizuje uvolněnost a přátelskost, ale nemají rádi změny a konflikty. Modří jsou zase obdařeni analytickým myšlením a přesností. Neradi ale mluví o osobních věcech s neznámými a nesnáší přílišné mluvky.

V knize se dozvíte, jak jednotlivé typy rozpoznat a díky tomu pak s nimi i bezproblémově komunikovat. Příručka tak pomůže čtenářům pochopit lidi v jejich okolí a lépe s druhými vycházet. A to díky tomu, že najednou jejich chování nebude idiotské, ale pro danou kategorii očekávatelné a pochopitelné.

Publikaci V obklíčení idiotů jsem přečetla během jednoho odpoledne. Je svěží, lehce vtipná a plná příkladů. Díky nim se typologie osobnosti lépe chápe a vstřebává. Zároveň si hned vybavíte ze svého okolí pár prototypů takových lidí. A na tom při čtení stavíte. Hůře jsou ale čitelné některé nadpisy a zvýraznění. Vypadá to skoro, jako by se stránky měly tisknout barevně, ale nakonec si to někdo rozmyslel.

Knihu považuji za velmi zjednodušený úvod do tajů lidské osobnosti. A to opravdu velmi zjednodušený. Těžko bychom dokázali sedm miliard lidí na celém světě zařadit s čistým svědomím pouze do čtyř kategorií. Na druhou stranu, pokud by si lidé přečetli aspoň tuto příručku, možná by se v životě vyhnuli pár menším či větším nedorozuměním.

V publikaci je bohužel snad jen dvakrát – a to velmi krátce – zdůrazněno, že někteří lidé mohou patřit nejen do jedné, ale i do vícera barevných kategorií. Typologie také vychází z již známého Hippokratova dělení osobnosti lidí na choleriky, sangviniky, flegmatiky a melancholiky.

Autor tak nepřináší na trh nic nového, jen dokázal své dílo velmi chytře marketingově prodat. A to nejen humorem, ale především názvem knihy. Kdo by si občas o někom nepomyslel (hlavně ve vzteku), že se chová jako idiot?

Na druhou stranu autor tuto typologii dobře vysvětluje na různých příkladech a kontextech. Čtenář se tak dozví, jací jsou lidé spadající do daných kategorií, jak se chovají, ale také jak je vidí druzí lidé. Velmi zajímavá pro mě byla kapitola o stresu, přizpůsobení a o dávání zpětné vazby. Tyto tři kapitoly považuji asi za nejužitečnější z celé knihy.



Celkově ale nemohu knize V obklíčení idiotů upřít humor, nadhled a snadnost pochopení. Zařazení do čtyř kategorií je snadno uchopitelné a zapamatovatelné. A stejně příběhy jednotlivých typů a další příklady podtrhují užitečnost knihy. Navíc poslední kapitola o řešení úkolu ve čtyřech skupinách je vskutku k popukání. Tleskám jí. Ukazuje na rizika, když si vedoucí hledají do svého týmu stejné typy osobností.

Doporučila bych knihu všem, kteří chtějí porozumět druhým lidem, ale zároveň nechtějí četbou trávit moc času. Informace se budou hodit při různých příležitostech, ať už se jedná o pracoviště nebo příbuzenské či kamarádské vztahy. A rozhodně bych ji doporučila všem lidem, kteří vedou pracovní tým.

Název:     V obklíčení idiotů
Originální název:    Surrounded by Idiots
Edice:    /
Autor:     Thomas Erikson
Překlad:     Alena Breuerová
Nakladatelství:     Management Press
Místo vydání:     Brno
Rok vydání:     2020
Vydání:     1.
Počet stran:     280
ISBN:     978-80-7261-578-0

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení