Recenze: Odborná literatura

Recenze: Silke Weinig – Jak vycházet s problémovými lidmi

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

 Máte ve svém okolí choleriky, věčné kritiky, královny dramatu, stěžovatele nebo jinak nevyrovnané osoby? Je vám zatěžko s nimi vyjít, ale musíte kvůli práci nebo z jiných důvodů? Pak kniha Jak vycházet s problémovými lidmi Silke Weinig pro vás bude trefou do černého.

 

Všichni známe ten typ lidí, co z každého setkání udělá kovbojku – kolega v práci, který pokaždé něco špatně pochopí, příbuzní, kteří si neustále stěžují nebo ostatní urážejí. Soužití s takovými lidmi je náročné a vyčerpávající. Vysávají z nás energii, demotivují nás a snižují náš pracovní výkon. I když se jim snažíme vyhýbat, ne vždy je to možné.

 

Jak tedy s takovými typy lidí jednat a neskončit na straně poražených? Jak si vypěstovat odolnost, trochu té hroší kůže a ubrat na nervozitě či nevolnosti před setkáním s nimi? Útlá publikace Jak vycházet s problémovými lidmi se zaměřuje na předání praktických rad a cenných nástrojů, díky kterým může být jednání s takovými lidmi snazší. 

 

Autorka, koučka Silke Weinig v krátkosti představuje jednotlivé typy problematických lidí a podle čeho je můžeme na pracovišti či v jiné sféře života snadno rozeznat. Dále přináší doporučení, jak s nimi jednat a co v případě konfliktu dělat nebo naopak nedělat. Také se soustředí na vnitřní posílení osobnosti, protože autorka věří, že pokud je člověk srovnaný sám se sebou a v relativní pohodě, má větší kapacitu, sílu a zdroje na to zůstat během konfliktu klidný, a tedy jej i lépe vyřešit.

 

Příručka Jak vycházet s problémovými lidmi je napsaná jednoduchým, čtivým stylem. Kapitoly jsou krátké a výstižné. Autorka se vždy soustředí na podstatu, jde k jádru k věci. Kniha se dá považovat za takovou jednohubku, dá se přečíst během jednoho delšího odpoledne. Ale samozřejmě je lepší ji číst po částech a poznatky postupně vstřebávat a trénovat.

 

Za užitečné považuji autorčiny popisy problematických osobností. Zaměřuje se totiž převážně na jejich chování, díky čemuž je snadné je rozpoznat. Na druhou stranu zase po přečtení jejího shrnutí problematických lidí mi přišlo, že skoro každého člověka by k nim bylo možné zařadit, proto je nutné brát její rozřazení s rezervou. Vždycky záleží na míře a četnosti projevu problematického chování.

 

I přes stručnost umí autorka zařadit věci do kontextu – například dobře vysvětluje, co může udělat s člověkem nedostatek péče, lásky, utvrzování a přítomnosti rodičů v dětství. Zároveň také často upozorňuje na to, že i čtenář může pozitivně ovlivnit sám sebe a tím se stát odolnějším při jednání s nevyrovnaným člověkem. V takovém případě umí přemýšlet nad druhými, nad jejich situací, nad svými přáními, potřebami, dokáže zůstat klidný a zdvořilý.

 

Knihu hodnotím jako dobrého rádce v tom, jak se zocelit v nepříjemných jednáních. Autorka se opírá o řadu výzkumů, například v jakých případech je užitečné mlčet a vzdát se jakékoliv řeči těla. Uvádí zde i konkrétní příklady vět, které je možné použít jako „To sem nepatří.“, „Je to opravdu způsob, jakým spolu chceme mluvit?“, „Já pro tebe nejsem zajímavý protivník. Jedna rána a jdu k zemi jako pytel brambor.“

 

Mezi další přínosné techniky patří třeba metoda: „když…, potom…“, technika dýchání, Sedonova metoda na zbavení se špatných pocitů. Autorka zkrátka zmiňuje řadu zajímavých technik, ale i fenoménů – jako například jak může výběr našich slov ovlivnit náš život. Třeba pokud člověk o výsledku schůzky řekne, že druhý nesouhlasil s řešením nebo ho striktně zamítnul. To první dává v mentální představě větší šanci znovu o výsledku jednat.

 

Současně ale kniha nenaučí jednotlivá doporučení používat, to může jen čtenář sám. Nejprve proto autorka doporučuje vyzkoušet si jednotlivé tipy a rozhovory v duchu, pak například s přítelem, teprve potom postupně trénovat nabyté znalosti v reálném životě a pomalu se učit ze zkušeností, aby čtenář posílil sám sebe a konflikty pro něj neznamenaly výrazné ohrožení, ale pouze nutnou součást života, které není nutné se dopředu bát. 

 

Knihu bych doporučila především těm, kteří chtějí předcházet konfliktům nebo je umět řešit s menším stresem a úzkostí. Publikace je užitečná, čtenář se dozví o spoustě zajímavých technik a jevů, kterému mu pomohou žít příjemnější život. 

 

 

Název: Jak vycházet s problémovými lidmi

Originální název:Mit Schwierigen Menschen Klarkommen

Edice:/

Autor: Silke Weinig

Překlad: Gabriela Thödlová

Nakladatelství: Grada

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2020

Vydání: 1.

Počet stran: 160

ISBN: 978-80-271-1777-2

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení