Recenze: Odborná literatura

Recenze: smarticular.net – Lepší život bez plastů

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

V dnešní době se plasty vyskytují v mnoha oblastech našeho života. Leckdy jsou k užitku a ulehčují život. Nicméně škodí životnímu prostředí, jelikož doba jejich rozkladu ve volné přírodě dosahuje i několika staletí, a mají nepříznivý dopad na naše zdraví. Není tedy od věci se plastům vyhnout tam, kde je to možné.


knihaPublikace představuje oblasti, ve kterých jsou často využívány plastové produkty, které lze ovšem jednoduše nahradit zdravější a lacinější ekologickou variantou. Ostatně i na samotnou knihu byl použit recyklovaný papír. Plast ovšem není viděn pouze negativně. Střízlivě je zmíněno, že v jistých případech se plastu vyhnout nelze, protože například ochraňuje lidské zdraví. Vzhledem k tomu vybízejí autoři plasty v našem životě omezit tam, kde je to bez větších komplikací možné.

Lepší život bez plastů byl napsán v Německu. Informativní texty tak vycházejí z německých zdrojů a vztahují se na tuto zemi. Relevantní informace pro Českou republiku jsou doplněny pouze ojediněle. Cizojazyčný originál nezapřou ani fotky a překlad.

Kniha si ovšem neklade za cíl podávat odborný výklad o plastech, informativní část tvoří ostatně pouze zlomek publikace. Hlavní předností jsou návody na výrobky a pochutiny, které si každý může připravit sám a vyhnout se tak obalovým materiálům. Dočíst se tak můžete, jak si připravit alternativu k houbě na mytí, jak si uháčkovat síťovku, připravit si müsli tyčky, suchary, toastový chléb, mycí prostředek, ústní vodu atd. Představené alternativy jsou bez umělých konzervantů a tím i zdravější než kupované produkty, jsou i finančně výhodnější. Mě osobně překvapilo, že si lze mozarellu připravit v domácích podmínkách a to i ve veganské variantě.  

Kniha je rozčleněna do kapitol. První část tvoří úvod, ve kterém se vedle informativních textů můžete dozvědět, jak posoudit vlastní spotřebu plastů. Další kapitoly jsou členěné podle oblastí, ve kterých se lze vyvarovat umělé hmoty. Jednotlivé části jsou ukončeny typy čtenářů. Nová kapitola začíná obrázkem, poté následuje výčet s názvem „Malá změna, velký účinek“ kde je v několika bodech uvedeno, co můžeme v našem životě jednoduše změnit. Po úvodním textu přicházejí na řadu návody na prostředky, se kterými můžete omezit svou spotřebu plastů. Pozornosti autorů neunikly ani pytlíky, kterými musí být vyzbrojeni majitelé psů:

Paradoxně spotřebujeme denně miliony sáčků, abychom vyhodili něco, co by se ve volné přírodě rozložilo během několika týdnů. Igelitový sáček z toho může vytvořit problém přetrvávající staletí. (smarticular.net, 2019. Lepší život bez plastů. Přel. M. Řezníčková. Brno: Kazda, s. 214. ISBN: 978-80-88316-44-2)

Pokud se chcete seznámit s tématem a získat přehled, ve kterých oblastech života se lze plastů vyvarovat a jakým způsobem, je tato publikace přesně pro vás. Kniha nevybízí k úplnému odstranění plastů, nýbrž nabízí alternativní řešení. Na recyklovaném papíře jsou přehledně představeny návody, podle kterých si sami můžete připravit ekologické varianty každodenních produktů. Záleží pouze na vás, zda se rozhodnete vyrobit si zdravější prostředky a pochutiny, které jsou i šetrné k životnímu prostředí.

Název knihy: Lepší život bez plastů
Autor: smarticular.net
Překlad: Monika Řezníčková
Nakladatelství: Kazda
Místo vydání: Brno
Rok vydání: 2019
Vydání: 1.
Počet stran: 288
ISBN: 978-80-88316-44-2
Ediční řada:

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení