Recenze: Odborná literatura

Recenze: Eric Kurlander – Hitlerova monstra

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Nacismus a okultismus – každé z těchto témat vzbuzuje vášně a zvědavost. A když se propojí, vytvoří třaskavý koktejl, o kterém se vypráví legendy a je námětem mnoha článků a publikací od bulvárního žánru až po mnohasetstránková vědecká pojednání. Ač název Hitlerova monstra zavání spíše bulvárem, osoba autora odkazuje na akademickou sféru. Eric Kurlander zasvětil část své vědecké kariéry bádání o propojení nacismu s nadpřirozenem a své výsledky shrnul v obsáhlém díle.


knihaO fascinaci nacistů okultismem se vyprávějí legendy a ve většině případů z nich hned po osobě Hitlera nejvíce vystupuje velitel SS Heinrich Himmler. Jednalo se o jeho osobní posedlost, která je přeceňována, nebo tomu bylo právě naopak? Faktem zůstává, že nacistický režim pro svoje účely využíval služeb astrologů, paranormální jevy a magii celkem běžně. Na straně jedné se nacisté snažili mezi řadovými obyvateli třetí říše potlačit vše, co souviselo s nadpřirozenem, a na straně druhé velká část východisek a cílů nacistické politiky vzešla z okultismu, árijských mýtů a legend. Autor se ve své publikaci snaží o zmapování problematiky a nalezení vazeb mezi jednotlivými etapami vývoje nacismu a inspirací nadpřirozenem.

Kniha je přehledně rozdělena do tří chronologicky řazených kapitol. První z nich mapuje období utváření nacistických myšlenek a ideálů a vzestup NSDAP v Německu. Ve druhé najdeme období těsně před druhou světovou válkou, kdy sílil vliv Hitlera v celé Evropě a jedním z nástrojů moci se stala i dobře vedená propaganda, živená mimo jiné i árijskou mytologií. Poslední kapitola je věnována období druhé světové války a ideji rasově čisté třetí říše s konečným řešením židovské otázky. Pozornost čtenáře si v této části zaslouží především poslední podkapitola, ve které se Kurlander věnuje úpadku třetí říše, kdy ideologové režimu i přes očividnou porážku krmili řadové obyvatele informacemi o zbraních s nadpřirozenými schopnostmi, které pomohou vyhrát válku. Vždyť obrat k lepšímu je na spadnutí…

I přes název, který bychom očekávali spíše od autora jiného žánru, představují Hitlerova monstra vědeckou publikaci širokého záběru, kde každá stránka přináší novou informaci ve zhutnělé formě. Rozhodně se nejedná o beletrii, kterou lze přečíst za jeden večer. Kniha je určena především pro zasvěcené čtenáře, kteří mají zájem o historii a hlavně mají takové znalosti, na kterých mohou dále stavět. Bez patřičných základů dějin druhé světové války a předcházejícího období už po několika prvních stranách ztratí neinformovaný čtenář souvislost a text mu splyne v nicneříkající řadu slov a vět.

Názvy jednotlivých podkapitol (Využívání Hitlerovy magie, Luciferův dvůr, Soumrak nacistů,…) sice přímo vybízejí k očekávání beletristického zážitku, ale o opaku se čtenář přesvědčí velmi brzy. Eric Kurlander přednáší na univerzitě soudobé evropské a německé dějiny a obsah a forma knihy zcela odpovídá pojetí odborné vědecké publikace, jak bychom od akademika očekávali. Nesnaží se o popularizaci zjištěného, ale předkládá fakta, erudovaný čtenář si názor udělá sám.

Název knihy        Hitlerova monstra
Autor            Eric Kurlander
Nakladatelství        Academia
Místo vydání        Praha
Rok vydání        2021
Vydání    1.
Počet stran         594
ISBN/EAN        978-80-200-3123-5

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení