Recenze: Odborná literatura

Recenze: Samin Nosratová – Sůl, tuk, ocet, žár

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Znáte ten pocit, kdy vám knihovnička přetéká nejrůznějšími kuchařkami, ale přesto nejste se svým kulinářským uměním spokojení? Vaříte přesně podle receptů, ale výsledkem jsou kolikrát spíše mdlé a nezajímavé pokrmy? Nebo prostě jen trávíte čas v kuchyni rádi a chtěli byste se ve svém umění zdokonalit? Ať už je váš vztah k vaření jakýkoli, v žádném případě neuděláte chybu, pokud sáhnete po knize Sůl, tuk, ocet, žár aneb Jak dobře vařit od Samin Nosratové. Je totiž něčím mnohem víc, než běžnou kuchařkou.


Než si povíme více o knize samotné, pojďme se podívat na její autorku. Samin Nosratová je Američanka s íránskými kořeny. Působí jako kuchařka, učitelka a spisovatelka. Její profesionální dráha kuchařky odstartovala v roce 2000, kdy začala pracovat v restauraci Chez Panisse. A právě tam, obklopena mistry ve svém oboru, postupně pronikala do tajů skvěle připravených jídel. Zatímco přicházely první vzestupy a pády, Samin pochopila, že tajemství všech vynikajících kuchařů tkví v ovládnutí pouhých čtyř zásadních prvků. A jak správně tušíte, jsou jimi právě sůl, tuk, ocet a žár.

Své poznatky shrnula Samin Nosratová v objemné knize, která vyšla v dubnu 2017 a okamžitě se stala bestsellerem. Jak uvádí nakladatelství LEDA, které knihu Sůl, tuk, ocet, žár vydalo v českém překladu: Nejméně 20 významných deníků a časopisů včetně londýnských Times ji nominovalo na knihu roku, v žebříčku New York Times se umístila mezi bestsellery roku 2018 a získala cenu Jamese Bearda, udělovanou nejlepším kuchařským knihám.

A není se čemu divit. Ve skutečnosti se totiž jedná o jakousi učebnici vaření, která vás všechno naučí pěkně od píky. Druhou část knihy sice tvoří konkrétní recepty, ale mnohem důležitější je ta první. V ní autorka neskutečně čtivým a lehce pochopitelným způsobem vysvětluje, jak správně vařit a používat jednotlivé ingredience. Po osvojení si těchto zásad byste měli být schopni v kuchyni zdárně experimentovat zcela bez receptů.

Vše, co potřebujete, je naučit se podle zvolených surovin správně pracovat se solí, která zvýrazňuje chuť, a s tukem, nositelem chuti, který zároveň ovlivňuje výslednou konzistenci jídla. Nepostradatelný je také ocet, či přesněji řečeno vše, co vnáší do jídla jiskru kyselosti a pomáhá tak chutě vyrovnávat. A co by to bylo za vaření bez žáru – magického zdroje změn, díky kterému se ze syrového stane vařené, z tekutého tuhé, z měkkého pevné, z plochého nakynuté a z bledého zlatavé.(NOSRATOVÁ, S. (2020). Sůl, tuk, ocet, žár.Přel. A. Slavíková Hesounová, V. Hesounová, Voznice: LEDA, s. 134.)

Ani trochu nepřeháním, když knihu Sůl, tuk, ocet, žár označím za tu nejlepší publikaci o vaření, se kterou jsem se dosud setkala. Je plná zajímavých, užitečných a často překvapivých informací. A co je nejlepší, vše je podáno nesmírně čtivou a vtipnou formou. Samin Nosratová má totiž talent nejen na vaření, ale také k vyprávění. Opomenout nelze ani ilustrace Wendy MacNaughtonové, které jsou důležitou součástí knihy. Svižným a vtipným způsobem doplňují podané informace a pomáhají k jejich zapamatování.

Název:    Sůl, tuk, ocet, žár
Autor:     Samin Nosratová
Překlad:     Alžběta Slavíková Hesounová, Vlasta Hesounová
Ilustrátor:     Wendy MacNaughtonová
Nakladatelství:     LEDA, spol. s r.o.
Místo vydání:     Voznice
Rok vydání:     2020
Vydání:     První
Počet stran:     480
ISBN/EAN:     978-80-7335-644-6
Ediční řada:     –

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení