Recenze: Odborná literatura

Recenze: Susie Hodgerová – Stručný příběh žen v umění

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Susie Hodgeová vydala už několik knih o umění, obvykle mají v názvu slovo „stručná/ý“. Tentokrát se zaměřila na specifickou skupinu, která byla přehlížena celá staletí. Vyrovnává tak dluh všem neprávem upozaděným či přehlíženým ženám, které se věnovaly malířství, sochařství a dalším uměleckým směrům. Stručný příběh žen v umění je malá, ale propracovaná encyklopedie z nakladatelství Grada, která zájemcům o dějiny umění doplní jména žen, které ač talentované byly dějinami umění přehlíženy.

 

strucny-pribeh-zen-v-umeniKniha Susie Hodgeové je rozdělena do čtyř okruhů. Prvním je pohled na umělecká díla skrze umělecká hnutí. Druhý okruh se zaměřuje na jednotlivá díla, třetí sleduje průlomové okamžiky v dějinách umění a čtvrtý sdružuje díla a umělkyně podle témat. Kniha je koncipována tak, že umožňuje jednotlivá díla a umělkyně propojit napříč okruhy křížovými odkazy. Hodgeová uvažuje o významu děl a jejich autorek a zasazuje jejich práci do kontextu doby i uměleckých směrů.

 

Jako první možnost, jak nahlížet a přemýšlet o umění, si autorka vybrala umělecká hnutí, která označují skupinu stylů a přístupů, podle kterých v konkrétním časovém období umělci tvořili. Často měli i stejné ideály a metody tvorby. Hodgeová začíná renesancí a stručně představí talentované malířky a důvody, proč si zaslouží naši pozornost. Ač je přehled opravdu stručný, vždy se objeví pár slov o tom, jak daná žena malovala a co byl charakteristický či překvapivý způsob její práce a náhledu na svět.

 

Ve druhé části se autorka podrobněji věnuje šedesáti vybraným uměleckým dílům od 16. století až do současnosti. Mezi díla, která sem zařadila, spadají nejen obrazy a sochy, ale i instalace a performance. Každé z děl nějakým způsobem ovlivnilo či obohatilo dějiny umění a bylo nejen ve své době zásadní. Přesto jména některých umělkyň nejsou v běžném povědomí.

 

Třetí oddíl o průlomových okamžicích dává Hudgeové prostor komentovat dobu, kdy díla vznikala. Kniha není výhradně o popisu obrazů a soch, ale i o sociálně kulturním pozadí doby, kdy byla vytvořena. Důvod, proč kniha začíná renesančními umělkyněmi, je ten, že před polovinou 16. století se na Západě dívky a ženy neučily číst a psát, nestudovaly matematiku ani přírodní vědy. Výjimkou byly pouze jeptišky a ty se zase výtvarnému či jinému umění moc nevěnovaly. I v pozdější době bylo pro umělkyně těžké vydobýt si své místo na umělecké scéně. Ženy musely být opravdu talentované, aby se prosadily v mužském světě. Navíc potřebovaly i notnou dávku štěstí. Pokud měly za otce malíře, který nepodléhal dobovým předsudkům, mohly se učit malovat u něj. Autorka místy narazí i na další omezení, než je to genderové. Umělkyně jiné než bílé pleti měly situaci ještě mnohem komplikovanější.

 

Velmi dlouho nemohly ženy studovat umění a když už ke studiu připuštěny byly, nemohly se účastnit lekcí s modelem. Tudíž jim chyběly anatomické znalosti, které při tvorbě postav nutně potřebovaly. To je i vysvětlení, proč se jen málo umělkyň věnovalo zobrazování biblických námětů. Celkem 22 témat, která umělkyně zpracovávaly, a důvody, proč si vybíraly zrovna tyto, je otázka, která se řeší v posledním oddíle knihy. Umění tvořené ženami je i jinak interpretováno než to, které vytvořili jejich mužští kolegové. A právě na tyto odlišnosti se snaží autorka odpovídat.

 

Kniha obsahuje desítky barevných ilustrací, panely dovysvětlující hlavní text a křížové odkazy dávají Stručnému příběhu žen v umění punc encyklopedie. Sice je velmi stručná, ale jako doplnění dějin umění, ve kterých se s ženskými tvůrkyněmi příliš nepočítá, funguje spolehlivě. Samozřejmostí je rejstřík a detailní obsah. Malý formát a barevná ilustrace ve stylu art deco jménem  Mladá dívka v zeleném od Tamary de Lempicky lákají k prolistování.

 

Název: Stručný příběh žen v umění

Autor: Susie Hodgeová

Překlad: Jan a Dina Podzimkovi

Nakladatelství: Grada Publishing, a. s.

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2021

Vydání: 1.

Počet stran: 224

ISBN: 978-80-271-1255-5

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení