Recenze: Odborná literatura

Recenze: Marek Novotný – Trůny bohů

1 1 1 1 1 (3 hlasů)

Everest na jedné straně obdivovaný a zbožňovaný. Na straně druhé není hory, která by vzbuzovala větší emoce i na opačných pólech spektra. Komerční symbol globalizace. Ale vylézt na něj je snem každého horolezce, byť se na oko tváří všelijak. Každý chce na Everest. Každý chce stát na střeše světa alespoň jednou v životě. I ten, který se horolezcem stal z leknutí – Marek Novotný. O své cestě k horám a na hory vypráví v knize Trůny bohů.


knihaJak se stát horolezcem? Jednoduše. Musíte hodně běhat, sportovat a ono to nějak přijde samo. Takto by se ve stručnosti dal popsat životní horolezecký příběh Marka Novotného. Kamarád jej přizval, aby s ním jel na hory, a tak nějak v běhu se dozvěděl, že jsou to vlastně Himaláje a jen tak mimochodem se pokusí o Everest. Do té doby horami nepolíbený běžec, který zdolal maximálně Lysou Horu v Beskydech, protože ji měl nejblíž, kývnul a nebylo cesty zpět. Standardní postup zahrnuje postupné tréninky v Tatrách, Alpách, sbírání zkušeností nejen s technikou lezení, ale hlavně s reakcí těla na nadmořskou výšku. Tatry stačily na otestování vybavení, na další nebyl čas a hurá, expedice nabrala směr Káthmándú.

I přesto, že autor poměrně podrobně a výstižně popisuje svoji přípravu, tréninky a testování vybavení, nelze se zbavit dojmu, že až cestou vždycky zjistil, do čeho vlastně jde a s čím souhlasil. Naivita a neznalost pro něj znamenaly spíše pozitivum, protože jej nenapadlo zkoumat rizika a strachovat se předem. Na svoji první expedici, na kterou se lidé běžně chystají roky, tak odjel v relativně krátkém čase nezatížený zažitými stereotypy a obavami z možných problémů. A tato neplánovaná taktika se ukázala být výhrou, protože není mnoho těch, kteří dají Everest na první dobrou. Marek Novotný se tak zařadil do klubu hvězdných jmen. Při čtení knihy si čtenář občas vzpomene na legendárního Forresta Gumpa, který se ke všem stěžejním událostem také připletl nějak mimochodem.

Z knihy Trůny bohů na čtenáře dýchne podobně roztomilá naivita a především skromnost, se kterou autor vypráví o svých cestách. Jiní si budují značku a dělají PR na mnohem menších podnicích a snaží se prodat prakticky každý svůj krok, ale Marek Novotný stále zůstává tím obyčejným klukem z Ostravy, který má jenom rád sport a pohyb. Nesnaží se dělat ze sebe přemožitele velehor a hrdinu, kterého musí národ oslavovat jen proto, že hory jsou jeho koníčkem. Příčinou je možná právě to, že obživu nachází jinde a čtenářům jen se zápalem a vášní popisuje to, co rád dělá ve svém volném čase. Někdo sbírá známky, někdo čte a někdo leze po horách, kde víc než sportovní úspěch často podstatnější roli hraje pocit sounáležitosti a přátelství.


Název knihy        Trůny bohů
Autor            Marek Novotný
Nakladatelství        Alpress
Místo vydání        Frýdek - Místek
Rok vydání        2020
Vydání    1.
Počet stran         176
ISBN/EAN        978-80-7633-197-6

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení