Recenze: Odborná literatura

Recenze: Joe Navarro, Toni Sciarra Poynter – Buďte výjimeční

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Možná jste již slyšeli citát, že to jediné, o čem rozhodujeme, je, co uděláme s časem, který nám byl dán. Můžeme jej stejně tak promrhat, jako využít ke snaze stát se tou nejlepší verzí sebe sama. Pro čtenáře, kteří si za cíl vytyčili to druhé, napsal bývalý agent FBI Joe Navarro knihu Buďte výjimeční, v níž vám, jak slibuje podtitulek, představí a pomůže osvojit si Pět schopností, které odlišují výjimečné lidi.

  

budte-vyjimecniJoe Navarro je více než jen mužem, který čtvrtstoletí působil jako federální agent a stal se expertem přes chování zločinců, teroristů i špiónů. Je též autorem několika knih, které využívaly jeho životní i profesní zkušenosti. Na některých z nich spolupracoval se spisovatelkou a redaktorkou Toni Sciarra Poynterovou, která mu pomáhala i s jeho posledním počinem. Vyjma pěti publikací, zaměřených na rozpoznání verbálních i nonverbálních projevů, napsal Navarro i špionážní román Tři minuty do soudného dne. 

 

Především zpočátku se Buďte výjimeční nezdá být jakkoliv zvláštním titulem mezi mnoha dalšími rádci v osobním rozvoji čtenářů. Citáty významných osobností a příklady z jejich života jsme tu již měli nesčetněkrát dříve. Stále totiž velmi dobře plní svoji funkci motivátorů a zároveň ukázek toho, proč je správné zmiňované principy přijmout za své a řídit se jimi.

 

O něco zajímavější jsou některé z pěti doporučovaných schopností, jež dle Navarra utvářejí výjimečné, v tom dobrém slova smyslu, lidské bytosti. Jsou jimi sebezdokonalování, pozorování, komunikace, činy a psychická útěcha. O tom, že je třeba na sobě pracovat, vhodně se dorozumívat s ostatními lidmi a správně konat, se dočtete v řadě knih. Zajímavější jsou tudíž kapitoly zaměřené na efektivní vnímání svého okolí – dle všeho dovednosti, v níž sám autor vyniká – a poskytování psychické opory, což se možná nezdá jako klasický atribut někoho, kdo se zaměřuje na vlastní rozvoj, avšak v kontextu lidské výjimečnosti dává naprostý smysl.

 

Je třeba přičíst Joe Navarrovi ke cti, že i v pasážích o dovednostech, jež se vyskytují v desítkách jiných knih, umí nacházet a předkládat neotřelé pohledy a vystihnout jindy opomíjené detaily. Ve svém textu kombinuje vědomosti převzaté od jiných autorů – jež nezapomíná ocitovat a vyzdvihnout –, zkušenosti své, svých blízkých i slavných osobností s vědeckými poznatky, které vysvětluje způsobem, jenž bude vyhovovat i laikům, kteří nikdy dříve o těchto faktech z psychologie či neurovědy neslyšeli.

 

Kniha čtenáři dává i otázky, pomocí nichž mu pomáhá posílit své sebepoznání i sebepojetí a lépe porozumět předkládaným tvrzením. Silnou stránkou Navarrova textu jsou konkrétní praktické rady. Ty se týkají například čtení z gest a mimiky, cvičení sebe sama v pozorování okolí či vlastní neverbální komunikaci. V některých částech knihy je jasně patrné zaměření na čtenáře z řad podnikatelů či manažerů, například tam, kde se doporučuje jak zaujmout obchodní partnery.

 

Lepšímu osvojení si vědomostí z knihy pomáhá též fakt, že zmíněných pět dovedností je vhodně rozděleno do řady dalších aspektů, na nichž může ochotný čtenář zapracovat. Například první dovednost – sebezdokonalování – je nahlížena v souvislosti s devíti oblastmi, z nichž u některých si nejspíš dle jejich názvu nebudete schopní ihned představit, co by mohla obnášet. Jsou to učení, emocionální stabilita, svědomitost, nespoutanost, démonologie, sebedisciplína, řád a priority, záměrný trénink (myelinizace) a vytrvalost.

 

Buďte výjimeční: Pět schopností, které odlišují výjimečné lidi vám nabídne přesně to, co slibuje svým názvem. Jako kuchařka pro změnu návyků a postojů k lepšímu funguje velmi dobře, jakkoliv se nejedná o přelomovou či zcela originální knihu. Na druhou stranu díky zkušenostem svého autora a desetiletím, jež strávil prací na vlastním rozvoji, v ní najdete řadu neotřelých rad, postupů i názorů, jež mohou obohatit vaše vnímání i život.

 

Název knihy: Buďte výjimeční: Pět schopností, které odlišují výjimečné lidi

Autor:  Joe Navarro, Toni Sciarra Poynter

Překlad: Ivana Sýkorová 

Nakladatelství: Grada Publishing, a.s.

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2022

Vydání: 1.

Počet stran: 272

ISBN: 978-80-271-3304-8

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení