Recenze: Odborná literatura

Recenze: Brigitte Schorr – Velmi citlivá maminka

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Mít dítě s sebou přináší záplavu vjemů a pocitů, které člověka dokážou pořádně zahltit. A co teprve u citlivé maminky! Autorka Brigitte Schorr ve své knize Velmi citlivá maminka popisuje zkušenosti i prožitky matek, které vnímají intenzivněji, citlivěji a snadno jim všechno připadá „moc“.

  

velmi-citliva-maminka2Autorka Brigitte Schorr uvádí, že velmi citlivé matky všechno vnímají mnohem intenzivněji, často se dostávají na hranice svých možností. Samotné mateřství pak může být pro takové ženy přímo zahlcující. Další stres pak může způsobovat množství rad a názorů od okolí.

 

Čtenáři tak v útlé publikaci Velmi citlivá maminka najdou poznatky o hypersenzitivitě, zkušenosti vysoce citlivých žen, zamyšlení nad interakcí hypersenzitivních lidí s ostatními, možnosti uspořádání domácích povinností i rodiny, další užitečné podněty k přemýšlení a praktické rady k vyzkoušení.

 

Předpokládá se, že zhruba každý pátý člověk patří mezi velmi citlivé, jiným označením mezi hypersenzitivní. O vysoké citlivosti se napsalo i mluvilo v posledních deseti letech hodně. Sama se ve své praxi setkávám s klienty, kteří s myšlenkou vlastní hypersenzitivity přicházejí.

 

Téma mateřství vysoce citlivých žen jsem ale na knižním trhu zatím nezaznamenala, proto mě publikace zaměřující se právě na zvládání mateřství i prožívání velmi citlivých matek hned zaujala. Při čtení jsem ale měla rozporuplné pocity. A bylo občas těžké pokračovat na další stránku.

 

Na jednou stranu nemohu autorce upřít snahu o legitimizaci pocitů, vysvětlení určitého chování i upřímnou snahu pomoci ostatním ženám. Fandím i tomu, že poukazuje na to, že mateřství není jako život z reklamy. Má své vzlety i pády. Autorka se nebojí sdílet i své nepříjemné prožitky, např. že i ona sama pociťovala agresivní impulsy vůči vlastním dětem. 

 

Na druhou stranu z knihy dýchá určitá neodbornost. Autorka občas nemá pro svá tvrzení fakta. Zkusí něco vysvětlit na vědeckém základě (např. latentní inhibice), ale vzápětí dodá, že je to zatím pouze její domněnka a že je zapotřebí výzkumů v této oblasti. Soupis zdrojů také neodpovídá tomu, co bych očekávala od odborné publikace.

 

Na důvěryhodnosti nepřidává ani to, že autorka sice dle přebalu poskytuje psychologické poradenství, ale psychologii nevystudovala. Také mi připadalo, že některé prožitky a chování je možné zdůvodnit něčím jiným než hypersenzitivitou. 

 

Dále je z knihy patrné, že je autorka silně nábožensky založená, proto některá svá tvrzení doplňuje o citáty z Bible. Občas to proto na mě působilo tak, že má kniha zavádějící název a měla by se spíš jmenovat Velmi citlivá křesťanská maminka. Při čtení mě totiž tyto zmínky rušily a odváděly od tématu, což je škoda.

 

I přes tyto výhrady považuji knihu Velmi citlivá maminka za smysluplnou. Pro někoho může být uklidňující, když zjistí, že podobně jako on reagují, myslí a cítí i ostatní lidé. Jsem také ráda, že autorka zdůraznila téma sebepéče a hranic, což je oblast, které se ne každá žena-matka vždy dostatečně věnuje.

 

Přínosný byl i shrnující seznam oblastí s jednotlivými činnostmi, které mohou velmi citlivé ženě pomoci s mateřstvím. Patří sem dechová cvičení, schopnost říkat „ne“, dovolit si odpočívat a další. 

 

Oceňuji také to, že autorka se snaží promlouvat k čtenářům a často klade otázky. Nebojí se také sdílet zkušenosti druhých a podněty k zamyšlení. Zaujala mě především myšlenka, že hypersenzitivní člověk si neodpočine, pokud jen leží a nic nedělá, protože i nadále přemýšlí. 

 

Knihu proto můžu doporučit všem odborníkům v oblasti psychologie i lidem zabývajícím se psychoterapií. Dobře může posloužit také vysoce citlivým matkám, ale i ženám, které se na mateřství teprve chystají a možná tuší, že by mohly být považované za hypersenzitivní.

 

 

Název: Velmi citlivá maminka

Originální název: HochsensibleMütter

Autor:  Brigitte Schorr

Nakladatelství: Grada Publishing

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2022

Vydání: 1.

Počet stran: 144

ISBN:  978-80-271-3100-6

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení