Recenze: Odborná literatura

Recenze: Sam Kean – Atomoví parchanti

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Nesourodá skupina sestávající z vědců, sportovců, diplomatů a špionů je postavena před jeden společný úkol, na jehož splnění závisí vývoj druhé světové války. Která strana bude dříve schopna sestavit atomovou bombu? Sam Kean popisuje barvitý příběh podle skutečných událostí v knize Atomoví parchanti.


knihaSpojenci pracující na vývoji atomové bomby v rámci projektu Manhattan dostanou v průběhu druhé světové války od svých vyzvědačů znepokojivou zprávu, že Německo je ve vývoji jaderné zbraně mnohem dál. Informace vyvolá paniku a znásobí úsilí. Úsilí akcelerovat vývoj na nejvyšší možnou rychlost a zároveň snaha získat co nejvíc informací o dění u protivníka a překazit jeho další plány. Různorodý tým s krycím názvem Alsos dostane řadu úkolů vedoucích k jednomu cíli. Německo za žádnou cenu nesmí sestavit funkční atomovou zbraň, kterou by mohlo použít na území Spojenců.

Nic není zakázáno a vše je povoleno. Špionáž za použití všech možných prostředků, únosy, vydírání, záhadná zmizení, vraždy. Členové spolku se neštítí ničeho, aby dosáhli výsledku. Autor v obsáhlé publikaci popisuje jejich cesty napříč světem a rozsáhlé špionážní akce s nejistým výsledkem, kdy vynaložené úsilí ne vždy odpovídá výsledkům. Často dochází k nedorozuměním mezi jednotlivými členy a frakcemi spolku.

Sam Kean svoji knihu člení na šest částí podle jednotlivých válečných let a postupně do děje vstupují další a další postavy. Mimo základní linky sledujeme i řadu malých soukromých dramat, která jednotliví hrdinové řeší mimo svoji hlavní pracovní náplň. Potkáme se zde s řadou světoznámých fyziků, které dodnes mnozí z nás mají spojeny s jiným druhem výzkumu než rozbíjení a štěpení atomu. Máme tu bývalého sportovce, ctižádostivého bratra budoucího prezidenta, nositele Nobelovy ceny, fyzika židovského původu a další Někteří za svoji práci obdrží pomyslné vavříny a jiným je mohou klást v podobě věnce na rakev.

I přes počáteční pomalý rozjezd prokládaný lekcemi fyziky pro pokročilé, nabere příběh rychlý spád a čtenáře vtáhne do děje na několik večerů, které se najednou zdají být překvapivě krátké. Autor mistrně popisuje akce, v nichž se jedná o skutečně mravenčí špionážní práci, stejně tak jako příběhy, které by vydaly na samostatný román. Zničení části továrny na těžkou vodu Vemork patří k bájným spojeneckým operacím a autorův popis lze bez nadsázky označit jako strhující.

Atomoví parchanti nabízejí dech beroucí finále a fyzikální vsuvky, které zpočátku berete jako nudné pasáže, nakonec přivítáte, protože se alespoň částečně zbavíte napětí, které se s každou další stránkou stává naléhavějším. Objemnou knihu tak zkonzumujete za několik hodin a marně se budete ptát po pokračování. Sam Kean si i u nás brzy najde svoji fanouškovskou základnu, která bude netrpělivě očekávat další jeho literární počin a sledovat první zmínky o připravovaných novinkách.

Název knihy        Atomoví parchanti
Autor            Sam Kean
Nakladatelství        Práh
Místo vydání        Praha
Rok vydání        2022
Vydání     1.
Počet stran         436
ISBN/EAN        978-80-7252-930-8

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení