Recenze: Odborná literatura

Recenze: Gordon Neufeld, Gabor Maté – Držte si své děti

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Kniha Držte si své děti – proč jsou rodiče důležitější než než kamarádi je jedním z titulů, který by si měl přečíst každý člověk vychovávající nebo pracující s dětmi. Na knižním trhu je jich dnes nepřeberné množství. Píší je jak odborníci z oblasti psychologie a výchovy, tak také poučení laici. Tahle kniha má výhodu v tom, že je ověřena mnoha lety praxe obou autorů.


knihaKým jsou tedy autoři této knihy? Gordon Neufeld je vývojový psycholog a autor teorie orientace na vrstevníky a svou teorii se rozhodl zpřístupnit všem právě v této knize. Zároveň je také zakladatelem institutu, který se zaměřuje na vzdělávání rodičů a odborníků. Gabor Maté se primárně zaměřuje na studium závislostí, jejichž příčiny hledá v raném dětství, a dále studuje jejich vliv na další život člověka. Jeho dalším tématem je souvislost psychiky a vzniku závažných nemocí. Tito dva muži se spojili, aby nabídli široké veřejnosti náhled na problematiku výchovy dětí z pohledu orientace na vrstevníky.

Všichni jsme ovlivněni kulturou okolo sebe a považujeme za správné věci, které nám vštěpovaly generace před námi. Tato kniha je převratná v tom, že se svými myšlenkami vrací mnoho generací nazpět. Do doby, kdy děti vzhlížely ke svým rodičům, měly je za svůj vzor a respektovaly je i v období dospívání a osamostatňování se. Autoři pojmenovávají soudobý negativní fenomén vlivu vrstevníků, kvůli kterému rodiče ztrácí vliv na své děti už po sedmém roce věku, nastiňují, proč jsou dnes rodiče více než kdy dříve pro své děti tou nejdůležitější součástí, a také poukazují na to, jak pokřivené vazby a narušené instinkty ovlivňují životy celých rodin.

Je samozřejmé, že každý rodič se snaží své děti vychovávat nejlépe, jak umí. Pokud jsou ale jeho snahy podrývány kulturními vlivy, postupně ztrácí motivaci a mnoho z rodičů se postupně sžije s představou, že se mu dítě odcizilo. Anebo se s tím nesžijí, snaží se kontakt znovu obnovit, a to často za cenu konfliktů, které vznikají mezi nimi a jejich dětmi, a tím se dostávají do začarovaného kruhu.

Skvělé na téhle knize je, že autoři nezůstávají jen v teoretické rovině. Nabízí řešení a postupy, které mohou rodiče využít, i když už mají pocit, že své děti ztratili. A pokud mají teprve malé děti, kniha jim pomůže nastavit správný směr tak, aby co nejvíce nastolili rovnováhu mezi svým vlivem a vlivem vrstevníků. Kromě toho je protkána mnoha skutečnými příběhy z praxe.

Jako mamince dvou malých dětí se mi tahle kniha nečetla moc snadno. Uvědomila jsem si totiž, že ať se člověk snaží sebe lépe a sebe více, často se stane, že ho dítě přestane vnímat postupně, až najednou zjistíme, že máme doma človíčka, kterého vůbec nepoznáváme. Co mě ale utěšilo, je, že vždy existuje šance na to získat své dítě zpět. Pokud máme otevřené srdce, přijmeme své děti bezpodmínečně, ať jsou jakékoliv, a zahrneme je bezmeznou láskou s nastavenými hranicemi a budeme se řídit alespoň některými principy z této knihy, určitě se nám to podaří a budou vedle nás vyrůstat spokojené a sebevědomé děti, které nebudou mít potřebu utíkat za někým jiným.

Abych knihu jen nevyzdvihovala, musím uznat, že na to, že je určena pro širokou veřejnost, je napsána dost rozvláčně. Autoři se na mnoha místech točí ve vědecké rovině a trvá mnoho stran, než se dozvíme něco podstatného. I přesto její četbu doporučuji. Když se povzneseme nad rozvláčnost, dozvíme se spoustu opravdu užitečných informací a o to jde v tomto případě asi nejvíce.

Držte si své děti
Autor Gordon Neufeld, Gabor Maté
Překlad Viktor Jurek
Nakladatelství PeopleComm
Místo vydání Praha
Rok vydání 2022
Vydání 3.
Počet stran 351
ISBN/EAN 978-80-87917-81-7
Ediční řada -

Do nakladatelství

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení