Ostatní

Obdarujte své nejmenší knihou v rámci Dne dětí

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Blíží se 1. června a s ním i Den dětí. S tímto dnem jsou spjaty různé společenské a sportovní akce pro děti a jejich rodiče, ale také obdarovávání našich nejmenších drobnými dárky. Pokud chcete letos svým dětem udělat radost pěknou knížkou, máme pro vás pár tipů z knižních novinek.






Lichožrouti – komplet
Základní literatura lichožroutologie je konečně dostupná v třídílném kompletu. Ačkoli nebyl ani po letech objev lichožroutů, kteří se s námi lidmi dělí o ponožky i obydlí, dosud doceněn akademiky, každé dítě ví, že jejich příběh je napínavé čtení a velká legrace. Všichni zúčastnění - lichožroutologové profesor René Kadeřábek a Jasmína Miklíková, Egon Vavřinec, lichožrouti Hihlík, Tulík, Kawa, Kudla Dederon, tvůrci lichožroutí ságy Pavel Šrut a Galina Miklínová a mnozí další aktéři - prohlašují, že příběh je pravdivý a jakákoli podobnost se skutečností není ani trochu náhodná. (Obsahuje knihy Lichožrouti, Lichožrouti se vracejí a Lichožrouti navždy).

 

Jaro, Léto, Podzim, Zima, Noc
Jednoduchou řečí obrázků vypráví renomovaná autorka a ilustrátorka dětských knih Rotraut Susanne Bernerová příběhy všedního dne, obratně a vtipně splétá dohromady drobné epizody. Malý čtenář může v knížce hledat postavičky a zvířátka a sledovat, co dělají od první do poslední stránky a to vše v různých ročních obdobích. Kudy chodí teta Květa, kde si kluk Ondra bude hrát s kamarády, co dělá ve městě liška. Stává se „malým detektivem“, který zjišťuje například, proč Pepa upadl a jak se dostal klobouk na strom, a luští mnoho dalších hádanek. Knížky podporují pozorovací schopnostia podněcují fantazii, rozvíjí jazyk a rozšiřuje slovní zásobu.

 

Vynálezárium
Veselé a "zaručeně pravdivé" příběhy vzniku mnoha vynálezů od kola přes šicí stroj až k inkubátoru, zpracované v deseti různých básnických formách, jako je například balada, sonet, kaligram nebo limerik. Každou báseň doprovází vtipná a výstižná ilustrace a kniha tak - kromě nenápadného poučení o možnostech poetických forem - nabízí především desítky básniček, které dětského čtenáře určitě rozesmějí. Pro děti 8 - 14 let. Magnesia Litera 2016 za knihu pro děti a mládež.

 

Harry Potter a Kámen mudrců
Nové vydání příběhů čarodějnického učně Harryho, tentokrát bohatě vypravené ilustracemi Jima Kaye. Až do svých jedenáctých narozenin si o sobě Harry myslel, že je jen obyčejný chlapec. Pak ale dostal soví poštou dopis, kterým byl zván ke studiu na prestižní soukromé Škole čar a kouzel v Bradavicích, a jeho život se rázem proměnil. Leccos se dozvídá o minulosti svých zemřelých rodičů, získá pár dobrých kamarádů, naučí se mistrovsky hrát famfrpál a kvůli Kameni mudrců podstoupí smrtelný souboj se zloduchem Voldemortem...

 

Kůzlátka
Dvě pohádky o kůzlátkách spojené do jedné knihy: „Pohádka o kůzlátkách, ale poslušných“ a „Pohádka o kůzlátkách, ale neposlušných“. Známou pohádku o neposlušných kůzlátkách převyprávěla Mária Rázusová-Martáková, Jaroslava Blažková vymyslela pohádku o poslušných kůzlátkách, která se hloupému vlkovi vysmějí, a za jejich poslušnost se jim dostane zasloužené odměny. Obě pohádky jsou filigránsky spojené do jednoho svazku, který lze číst z obou stran. Půvab knížky podtrhují osobité ilustrace vynikajícího slovenského ilustrátora Vladimíra Krále.

 

Hrůzostrašné pohádky pro malé strašpytlíky
Hrůzostrašné pohádky o dracích, obrech, čertech, ježibabách, čarodějích, jezinkách a dalších strašidelných bytostech z domácích lidových pramenů i jiných evropských zdrojů vybral a barvitým jazykem převyprávěl Jiří Žáček. Tajemnou atmosféru svými ilustracemi vytvořil Adolf Born, a tak se děti, které se rády bojí doma pod peřinou, mají na co těšit. A proč právě hrůzostrašné pohádky? Protože je děti nejen milují (dospělí ostatně také, jen jim říkají jinak), ale zároveň v nich najdou mnoho příkladů, jak mohou překonat vlastní strach. Vědomí, že rodič nebo jiný dospělý vypravěč je nablízku, dětem pomáhá, ale zápas o statečné srdce si musí vybojovat samy.

 

Karel IV. Pán světa
Karel IV. byl bezpochyby nejvýznamnějším českým králem a jedním z nejvýznamnějších císařů Svaté říše římské. Kniha vám představí panovníka v širším politicko-společenském kontextu a nechá vás nahlédnout do vyšších vrstev společnosti 14. století. Šedesátistránková komiksová část sleduje proměnu Karla IV. z malého bezbranného dítěte po nejmocnějšího muže tehdejšího světa.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení