Ostatní

Čtete rádi a hodně? Pak pozor na oči

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
oko

Většina české populace neustále namáhá své oči, aniž by si uvědomila, že to může mít za následek trvalé poškození zraku. Sami si zkuste spočítat, kolik hodin strávíte prací na počítači nebo sledováním televize. V nebezpečí jsou i vášniví čtenáři, zvláště ti, kteří čtou při nedostatečném osvětlení. Co tedy dělat, když se nám začnou písmenka míhat před očima a my nejsme schopni je od sebe rozlišit? Nejlepším řešením je pořídit si vhodné čtecí brýle nebo čočky.



V současné době naštěstí máme řadu možností, jak si pomoci k lepšímu zraku. Brýle se vyrábí v různých tvarech, a tak díky nim můžete vypadat jako váš oblíbený knižní (a filmový) hrdina Harry Potter nebo si naopak nasadit oválky či obdélníky. Záleží na vás, zda chcete vyzkoušet něco modernějšího, klasického nebo retro. Na výběr jsou různá barevná provedení, dokonce se vyrábí i brýle s různými motivy např. medvídků, srdíček nebo kytiček. Velikou výhodou jsou různé materiály, z nichž se brýle vyrábí, a to jak obroučky, tak skleněné čočky. Levné čočky jsou sice stále u nás nejvyhledávanější, přesto si dnes čeští zákazníci našli cestu např. k polykarbonátovým čočkám, odolným vůči nárazům, nebo k čočkám s antireflexním povrchem, zamezujícím vzniku odlesků na čočce, které by mohly rušit vnímaný obraz.

Stále větší oblibu si získávají kontaktní čočky, které nejsou zasazeny do obrouček, ale aplikují se přímo na lidské oko. I mezi nimi lze vymezit řadu typů v závislosti na vadě zraku, kterou by měly čočky eliminovat, i v závislost na případných dalších specifických potřebách jednotlivce. V otázce výběru čoček jsme se obrátili na odborníky v prodejně Kontaktní čočky Ostrava. Ti nám sdělili, že při výběru kontaktních čoček je nejdůležitější vědět (pochopitelně), jaké dioptrie, zakřivení a průměr by měla čočka mít. Pokud známe tyto parametry, můžeme volit dál z bohatého sortimentu čoček podle jejich trvanlivosti. Pohodlné jsou jednodenní čočky, které si ráno nasadíte a večer je můžete s klidnou duší vyhodit do koše. Cenově výhodnější jsou pak čočky dlouhodobější, např. čočky čtrnáctidenní, měsíční, čtvrtletní, dokonce i roční. Speciální sekci tvoří kontinuální kontaktní čočky, které můžete celých 24 hodin bez nutnosti vytažení v době spánku.

Samozřejmě jsou k dispozici čočky různých materiálů, např. silikon-hydrogelové čočky jsou vhodnější pro kontinuální nošení nebo bifokální čočky pro nošení při zhoršení zraku v důsledku opotřebení oka v pokročilejším věku. Módním výstřelkem jsou pak barevné čočky, které vám dopřejí změnit si barvu očí dle vašeho přání, případně si můžete pořídit i bláznivé čočky, např. čočky zužující zorničky do podoby očí kočkovitých šelem. Bohatou nabídku kontaktních čoček naleznete např. zde.

Lidé, kteří se nechtějí smířit s nošením brýlí ani kontaktních čoček, se uchylují k chirurgickým zákrokům. Ty mají samozřejmě tu výhodu, že už nemusíte řešit, zda máte u sebe brýle nebo nasazené kontaktní čočky, když zrovna potřebujete sledovat svůj oblíbený seriál nebo číst knihu, aniž by se vám vše míhalo před očima jako rozmazané šmouhy. Nevýhodou je vysoká cena a také to, že operace není vhodná pro všechny.

Ať vás trápí oči pár dní nebo dlouhodobě, vždy je nutné daný problém řešit, a to nejlépe za pomoci očního specialisty. Vyhledejte jej tedy co nejdříve a poraďte se s ním, jaký způsob, z nichž jsme zde některé v krátkosti uvedli, vám pomůže k vylepšení zraku. Vždyť zrak máme jen jeden.

A jak jste na tom vy? Nosíte brýle, čočky nebo promýšlíte operaci očí? A nebo patříte k těm šťastlivcům, kteří mají zrak v pořádku? Odpovídat můžete prostřednictvím komentářů.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení