Ostatní

Jak jste na tom s cizími jazyky?

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

V současné době máme k dispozici řadu nástrojů umožňujících osvojit si téměř jakýkoliv cizí jazyk. V  českých odborných nakladatelstvích vychází stále objemnější slovníky, cvičebnice a učebnice ve formě klasické knihy nebo CD. Čeští čtenáři prahnoucí po jazykovém vzdělání si oblíbili také cizojazyčné knihy, které bývají někdy doplněny různými otázkami ověřujícími porozumění textu, českým překladem, slovníčkem nebo převyprávěním celého příběhu na CD. Vybírat můžete z knih různých žánrů, od detektivek, románků pro ženy až po díla klasické literatury. Čím se ale máme řídit při koupi cizojazyčné knihy?

 

Nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím výběr cizojazyčné knihy je čtenářova současná znalost daného jazyka. Pokud patříte mezi začátečníky, měli byste se zpočátku vyhýbat jazykově náročným textům, zejména poezii plné symboliky, stejně tak dílům užívajícím knižní až archaická slova (k těmto náleží i pohádky, které si často čtenáři vybírají v mylném domnění, že jde o snadnou četbu) nebo naopak neologismy. Před zakoupením knihy byste si proto měli nejdříve zjistit, na jaké úrovni jazyk právě ovládáte. Svou znalost cizího jazyka si můžete ověřit snadno prostřednictvím různých online testů.

ilNejdostupnější jsou online testy na angličtinu. V nich většinou vyplníte krátký dotazník, v nichž prokážete (nebo naopak neprokážete) svou znalost anglické gramatiky, slovní zásoby, frazeologie, též svou schopnost porozumění textu nebo autentickému cizojazyčnému projevu.  Na základě svých odpovědí se po chvilce dozvíte, ke které jazykové úrovni náležíte. U nás  se úrovně běžně dělí do 6 skupin, a to: A1 začátečníci, A2 znalí začátečníci, B1 mírně pokročilí, B2 středně pokročilí, C1 pokročilí a C2 velmi pokročilí. Touto stupnicí se řídí i čeští vydavatelé, kteří u každé cizojazyčné knihy uvádí, pro uživatele které úrovně je konkrétní kniha určena.

Pokud budete z výsledku diagnostického testu zklamáni, pak nezoufejte. Znalost jazyka si můžete vždy prohloubit, stačí mít dostatek chuti a času. Jak už bylo naznačeno, existuje řada cest, jak k vytoužené jazykové úrovni dojít. Kromě učebnic určených pro samouky naleznete na internetu řadu interaktivních výukových kurzů, které jsou buď nabízeny zcela zdarma nebo za velice příznivé ceny. K nejvyhledávanějším patří kurzy angličtiny, které kromě klasických výkladů nabízí i množství zajímavých videí s povolanými lektory, kteří vás provedou zvoleným jazykem od základů až po největší úskalí. Online kurzy mají tu výhodu, že si můžete sami zvolit tempo a čas výuky, která navíc probíhá v pohodlí vašeho domova. Díky tomu si získávají po celém světě stále větší oblibu, a to na úkor klasických kurzů, které musíte navštěvovat v pevném čase v jazykových školách.

Pokud jste se rozhodli, že konečně začnete něco dělat se svou úrovní cizího jazyka, pak vám budeme držet pěsti. Odměnou vám bude nejen možnost přečíst si světová díla v originálním znění, ale i schopnost domluvit se v cizí zemi nebo i dosáhnout dalšího povýšení v práci. Znalost cizích jazyků se totiž v dnešní době vyplácí.

il

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení