Ostatní

Psát bezchybně? Ano, jde to!

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
zena

Při čtení jakéhokoliv textu, ať už dopisu zaslaného z úřadu, článku v oblíbeném časopisu nebo tištěné knihy, můžeme nalézt bezpočet chyb, a to ryze pravopisných, stylistických i typografických. Tyto chyby jsou společností hodnoceny velice negativně, ať už je v textu ponechal původní pisatel nebo nepozorný korektor. Pokud si tedy vy sami nejste příliš jisti se svou znalostí českého pravopisu, měli byste to co nejdříve napravit. V současnosti naštěstí existuje řada nástrojů, které vás mohou bezplatně a bezbolestně naučit psát správně.

 



Bezchybná formulace písemného projevu je jedním ze základních dovedností, které by si měl středoškolský student odnést ze školních lavic. Většina z nás s tímto sice souhlasí, přesto si musíme připustit, že ne vše ovládáme stoprocentně. Vyjmenovaná slova, psaní s/z/vz, shoda přísudku s podmětem, ... To jsou základní úskalí českého pravopisu, na nichž dokáže ztroskotat nejeden pisatel. Pokud se mu už podaří se svou pomyslnou bárkou zdolat tyto divoké zátočiny, narazí na další chytáky v podobě psaní velkých písmen, zdvojených souhlásek nebo interpunkce. Zkuste například správně doplnit velké nebo malé písmeno v těchto spojeních: NÁMĚSTÍ MÍRU, ZASTÁVKA NÁMĚSTÍ MÍRU, SÍDLIŠTĚ SVOBODY, OSTROV SVATÉ HELENY, TŘICETILETÁ VÁLKA, VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE.

Že nevíte? Nic se neděje! Své znalosti totiž můžete stále doplňovat, a to díky řadě tištěných cvičebnic věnovaných českému pravopisu. Bohatá cvičení nabízí i různé internetové stránky, mezi nimi např. i pravopisne.cz. Na těchto stránkách si můžete nejen připomenout základní pravidla v souhrnném výkladu přehledně rozděleném dle problematických kapitol našeho pravopisu, ale i rovnou prověřit vše v řadě pravopisných cvičení. Oceňuji, že autoři zpřístupnili zdarma i zvukové diktáty, které jsou určeny pro žáky základních škol. Díky tomu mohou stránky sloužit i jako skvělý pomocník při domácí výuce a rodiče nemusí vymýšlet diktáty sami.

Časté chyby, jichž se dopouští nejeden z nás, jsou na těchto stránkách shrnuty v samostatném přehledu. Dozvíte se v něm, proč píšeme raný středověk, ale naopak ranní snídaně, kdy užívat zájmenný tvar sebou bez předložky a kdy naopak v podobě s sebou nebo kdy by mělo být přivlastňovací zájmeno typu můj, tvůj nahrazeno zájmenem svůj. Říkáte si, že toto jsou základy, které by měli všichni znát? Pak si gratulujte, protože patříte k poučenější části našeho národa. Jako korektorka vím z vlastní zkušenosti, že drtivá většina české populace tato pravidla nezná, a co je horší, že je neovládají ani někteří současní pedagogové vyučující na základních a středních školách předmět český jazyk (bohužel opět vlastní zkušenost, kdy se dítka vrací s „opraveným“ diktátem, v němž nacházím paní učitelkou nijak nevyznačené základní chyby např. v psaní i/y). Pokud jste tedy ve škole nedávali pozor nebo jste měli smůlu na vyučujícícího, můžete vše dohnat, stačí mít dostatek chuti a píle.

Zmíněné internetové stránky mě zaujaly též z toho důvodu, že obsahují texty z literárních dějin. Tyto testy z literatury se budou dozajista hodit studentům, které čeká maturita. Mohou posloužit též k pobavení milovníkům literatury, kteří si prostřednictvím otázek mohou zopakovat základní učivo a zjistit, jak na tom jsou s pamětí. Přiznávám se, že u pár otázek jsem musela sama hodně dlouho vzpomínat, jak že jsme se to vlastně učili...

Pokud byste na uvedených stránkách nenašli odpovědi na své dotazy, pak můžete využít služby jazykové poradny. Tu vede Mgr. Markéta Stuchlíková, absolventka oboru český jazyk a navíc dlouholetá korektorka.

A pár perliček na závěr, když už máme ten předvánoční čas... Vánoce se píší s velkým písmenem, a to od roku 1993. S velkým písmenem můžete psát i Nový rok v případě, že máte na mysli konkrétní den, tj. 1. ledna. Při psaní vánočních pohlednic byste tedy měli zvolit podobu s minuskulí, tj. mnoho štěstí byste měli přát do nového roku, nikoliv do Nového roku. Do třetice zajímavých úskalí spjatých s obdobím ke konci roku: pour féliciter se jako zkratka může psát trojím způsobem, a to: p. f., P. F., PF, zatímco podoba PF. nebo pf je nekorektní. Bohužel i s těmito nešvary se setkáme u řady pohlednic a přání nabízených v předvánočním čase v obchodech.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení