Ostatní

Několik rad a tipů pro domácí knihovnu

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
knihy

Domácí knihovna je chloubou každého milovníka knih. V současné době při jejím pořizování nehraje hlavní roli pouze funkčnost, ale i design a nadčasové prostorové řešení. Jak si tedy zařídit vlastní knihovnu, aby co nejlépe vyhovovala vašim potřebám a zároveň byla potěchou pro oko v bytovém interiéru?



Pokud pořizujeme nábytek do knihovny, je důležité v prvé řadě vědět, jaké množství knih v něm bude uloženo. Při plánování velké knihovny jsou vhodné klasické sestavy, které nabízejí dostatečné úložné prostory a také několik možností, jak je sestavit. Lze použít jak jeden úložný díl samostatně, tak mnohdy kombinovat různé počty dílů, díky nimž může vaše knihovna zabírat klidně celou zeď. Tím se vytvoří tzv. book-walls, které jsou v poslední době ve velké oblibě. Knihovna ale nemusí stát jen u zdi, lze ji použít jako předěl prostoru v případě větších místností. Knihovny, které mají pojmout větší počet knih, by měly být vyrobeny z kvalitního materiálu, aby se předešlo prohýbání pod zátěží knih; v současnosti patří mezi nejoblíbenější materiály lamino, masiv a dýha. Desky by neměly být příliš douhé, neboť i to by mohlo vést k tvarovým deformacím v jejich středu. 

il

Kvalitní a originální policové regály lze doplnit o praktická dvířka, která budou chránit knihy před prachem, též dodají nábytku zcela osobitý charakter. Můžeme vybírat dvířka posuvná nebo otevíratelná do prostoru, dále z různých materiálů (skleněná, vyplněná), též barev a vzorů. Při plánování konkrétní barvy, materiálu a vůbec stylu regálových sestav je nutno přihlížet k ostatnímu vybavení pokoje, v němž bude budoucí knihovna stát. Je možné celý pokoj zařídit jednotným stylem, a nebo knihovnu ladit odlišným způsobem, aby se čtecí koutek opticky odlišil od zbývajících funkčních prostor.

il

Při zařizování menších knihoven jsou stále v kurzu závěsné police a poličky na knihy. Ty oproti policovým regálům vynikají větší vzhledovou variabilitou; kromě klasických rovných tvarů lze dnes vybírat i z kruhových polic nebo z dekorativních kousků ve tvaru rozvětveného stromu, kytary nebo čajového šálku. Boom zažívají i tzv. létající knihovny, kdy se nejspodnější kniha zasune do opěrné konstrukce a na ni se vrší další knížky, čímž vznikne dojem, jako by se vznášely.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení