Ostatní

Co budete číst letos v létě?

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Letní dovolená je ideální dobou pro dohnání všech čtenářských restů. Víte už, které knihy si s sebou přibalíte? Máme pro vás inspiraci. Ať už holdujete napětí, humoru, nebo romantice. 

 

 



Letní láska


ilStříbrná zátoka - Jojo Moyes 

Lisa McCullenová se nikdy nedokázala odpoutat od minulosti. Ale nedotčené pláže a uzavřená komunita obyvatel australského přímořského městečka jí nabízí svobodu a bezpečí, po nichž tolik touží – když už ne pro sebe, tak pro svou desetiletou dcerku Hannah. Jenže pak přijede Mike.

Jojo Moyes je v současné době jednou z nejčtenějších ženských autorek. Její cit pro budování příběhu a čtivý sloh vyváží i občas lehce banální zápletku. Tak jako tak je Stříbrná zátoka ideálním letním odpočinkovým čtivem pro všechny správné romantičky. 


Ukolébavka  Sarah Dessen

Další dáma, která má romantiku v krvi. Ani v této knize to ale láska nemá s hlavní hrdinkou jednoduché. Remy nevěří v lásku, věrnost ani manželský svazek. A to i přesto, že její otec je autorem známé Ukolébavky, kterou si lidé často nechávají hrát na svatbách. Remy zato věří na zábavu a tak nemá o milostná dobrodružství nouzi. Ale pozor, všechno pěkně nezávazně, s cynismem a nadhledem, přesně podle plánu. To by ovšem nesměl existovat jistý Dexter. 


Mrazení

il
TY - Caroline Kepnes


Tahle kniha je vlastně také taková romance. Poučný příběh o tom, že opravdová láska často bolí. A to nejen obrazně. Chlapec Joe zahoří plamennou láskou ke krásné dívce Guinevere a byl by pro ni schopen zemřít. Ne, počkat, vlastně vraždit. 

Bohužel pro Guinevere je Joe tak trochu psychopat a stalker, takže z toho fungující vztah nekouká. Za to vás ale čeká kniha, která je až perverzně chytrým záznamem chorobné posedlosti. Při jejím čtení vám půjde mráz po zádech. Což se v letních vedrech může hodit. 


Mr. Mercedes - Stephen King 

Krále Štěpána není třeba představovat, vládne thrilleru a hororu už po mnoho let. A rozhodně neztrácí na síle. Jeho čerstvá novela Mr. Mercedes je to důkazem. 

Tentokrát se King neponořil do mlžných vod hororu, ale vkročil do nevyzpytatelných detektivních mlat. A nešlápl vedle. Mr. Mercedes má výborné recenze a nesou se éterem i takové hlasy, které míní, že se jedná o jeho nejlepší knihu. To musíte samozřejmě posoudit sami. Jedno je ale jisté. Nebyl by to Stephen King, kdyby do svého detektivního příběhu nezakomponoval pořádnou nálož mrazivého napětí.


Veselé léto

ilFakt se to stalo? Aneb více méně pravdivé a rozhodně originální memoáry - Jenny Lawson

Jenny Lawson je americká blogerka. A ne jen tak ledajaká. Patří k nejsledovanějším a nejoblíbenějším americkým blogerkám současnosti. Její blog i kniha jsou plné černého, politicky nekorektního humoru, sarkasmu a sebeironie. Jak by také ne, když má prarodiče z Československa. S pořádnou dávkou humoru popisuje své dětství v Texasu, traumatické zážitky ze školy, hádky s manželem, a s nadhledem se vyrovnává i s propukající duševní chorobou. Statečně, vtipně a s grácií glosuje všechny nástrahy života a stále má srdce dokořán. Nechte se inspirovat. 


Holubí mambo  C. Douglas Payne

To si tak v klidu sedíte, pijete kvalitní sherry, kouříte, plkáte o životě a najednou se rozrazí dveře, do místnosti vtrhne banda ochránců přírody a vykopne vás na mráz. Hrozná představa! Zvlášť, když jste holub a nevíte o tom…

Holubí mambo není pravda úplně nejnovější titul. To ale nic nemění na tom, že se jedná o skvělou humoristickou knihu, u které budete dost možná slzet smíchy. Příběh partičky holubů z New Yorku, kteří jsou proti své vůli osvobozeni ze svých klecí a přichází tak o jedinou radost, pravidelnou dávku alkoholu a nikotinu, je plný hlášek, prapodivných situací a abstinenčních příznaků. Je to prostě sranda, fakt. 


Mimo proudy

ilMuž jménem Ove - Friedrick Backman

Ove má saaba. To je jeho charakteristická vlastnost. Je mu 59 let, kdysi býval předsedou družstva a ačkoli byl po hromadné vzpouře (jeho verze) z této pozice sesazen již před pár lety, stále se považuje za nekorunovaného strážce pořádku. Když mu tedy noví sousedé omylem nacouvají do poštovní schránky, musí se to začít nějak řešit. 

Román o lásce, přátelství, pořádném nářadí a o tom, proč je důležité jezdit saabem, chvílemi připomíná film Lepší už to nebude s Jackem Nicholsonem. V mnoha komických situacích možná zachytíte odlesk vlastního života. A i kdyby ne, bude vás to bavit.


Sněhová královna  Michael Cunningham

Ach ti umělci! Tak by mohl znít podtitul knihy, která detailně vykresluje osudy lidí, jež se zamotali do sítí newyorské umělecké společnosti. Seznámíte se s dvěma bratry, Tylerem a Barretem, i s jejich přáteli, milenci, partnery. Všichni poletují povětřím, dělají co umí a čekají, až jim jejich osobní Sněhová královna splní americký umělecký sen.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení