Ostatní

Čtenářský koutek pro každého

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Chtěli byste si doma zařídit čtenářský koutek, ale nevíte, jak na to? V tomto článku vám poradíme, co by v něm rozhodně nemělo chybět.



Základem čtecího koutku je samozřejmě domácí knihovna, protože každý čtenář chce mít své knihy vždy při ruce. Knihovna může být tvořena buď celým regálovým systémem, nebo jen klasickými policemi či poličkami v případě menšího prostoru. Uložené knihy by měly být čtenáři dobře dostupné, pokud jste tedy zvolili velkou knihovnu sahající až po strop, lze ji doplnit o praktické schůdky.

Pohodlné posezení u oblíbené knihy zaručují relaxační designová křesla, v oblibě jsou také klasické ušáky, houpací křesílka nebo menší pohovky. U křesel je oproti lenoškám ta výhoda, že s nimi lze pohodlněji manipulovat, zvláště otáčet za světlem, které je při čtení velice důležité. Pro větší pohodlí lze ke křeslům dokoupit podnožky, popř. je možné zvolit rovnou rozkládací křesla.



Pokud si při čtení rádi vychutnáváte šálek dobrého čaje nebo kávy, můžete si ke křesílku pořídit menší stolek, který by byl určen mj. na odkládání knih a brýlí. V současnosti je na trhu k dispozici levný designový nábytek, v němž lze kromě klasických stolků najít i originální kousky. Z hlediska funkčnosti mezi nimi vynikají např. sady vysouvacích stolků, které lze ponechat buď zasunuté, nebo třeba v případě návštěvy použít odděleně jako vítanou plochu pro občerstvení pro hosty.

Žádný čtenář se neobejde bez kvalitního osvětlení. Čtecí koutek je dobré situovat v blízkosti okna, které by zajistilo přes den dostatek světla. Jakmile přirozené osvětlení nestačí, není vhodné spoléhat se na centrální lustr v místnosti nebo na malou lampičku; optimální osvětlení pro čtení totiž zajišťují speciální čtecí lampy, u nichž lze navíc podle potřeby tlumit či zesilovat vydávané světlo. Mají i tu výhodu, že je lze libovolně natáčet, např. i za přispění nastavitelných ramen. Světelnými prvky můžete vybavit i svou knihovnu, poptávaná jsou zvláště bodová světla, která jsou jednak praktická (nezabírají příliš místa, čtenáři usnadňují vyhledávání knih v knihovně), jednak dodají vašemu čtecímu koutku osobitou atmosféru.

il

A jak vypadá váš čtecí koutek, popř. jak si představujete ideální útočiště, ve kterém byste rádi trávili (nejen) zimní večery s knihou v ruce? Budeme rádi, když se s námi podělíte o své nápady prostřednictvím komentáře pod článkem.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení