Ostatní

Časopis Pevnost – listopad 2016

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Poprvé jsme se rozhodli podívat na zoubek jednomu z nejoblíbenějších českých časopisů o sci-fi a fantasy s názvem Pevnost. V budoucnu bychom rádi každý měsíc přinášeli shrnutí toho, co můžete v novém čísle očekávat. Samozřejmě se z největší části zaměříme na literární obsah, ale určitě se dočkáte i filmového či herního. Zanedlouho bude k dispozici i rozhovor s jedním ze členů redakce, který všechny neználky seznámí s historií a současností tohoto periodika.


Ale se nyní už věnujme aktuálnímu listopadovému číslu. Z obálky na čtenáře vykoukne sympatický Mlok Scamander z netrpělivě očekávaného filmu Fantastická zvířata a kde je najít. Ten samozřejmě vychází ze stejnojmenné předlohy jedné z nejpopulárnějších autorek knih pro mládež J. K. Rowling. Můžete se těšit na seznámení s filmem a jeho vznikem, na jeho postavy i zákulisní informace. To je hlavní téma nové Pevnosti.

Ale postupme dál. Součástí časopisu je řada fantastických (i méně fantastických) recenzí knih. Hlavní knihou měsíce byly zvoleny Císařovy čepele, které napsal spisovatel Brian Staveley. Jedná se o první díl trilogie Kronika Netesaného trůnu. Abych řekl pravdu, pro mě je to velká neznámá, ale možná se po tomto díle ohlédnu.

Královna ohně je závěrečný díl trilogie Stín krkavce, která si získala obrovský úspěch po celém světě. Pevnost vám připomene události ze všech dílů a samozřejmě se zaměří i na ten poslední. Navíc se můžete těšit na exkluzivní rozhovor s jeho skotským autorem Anthony Ryanem.

Ale zajímavých knih vychází i tento měsíc opravdu mnoho. Pryč ze světa fantasy vás zavede příběh Sherlocka Holmese Páté srdce Dana Simmonse. Cech objevitelů je zase kniha slavného herce Kevina Costnera, jedná se o napůl román, napůl komiks, takže by mohl být přístupný mnoha kategoriím čtenářů. Měsíční kroniky využívají klasické pohádky typu Sněhurka či Popelka a dodávají jim sci-fi příchuť.
 
Opominout nesmíme ani originální komiks MatracMan, jehož dvoustranu jste si zvykli na stránkách pevnosti vídat. A v neposlední řadě musíme pochválit Dana Černého za Strip Pevnost, který získal Cenu Muriel za rok 2016.

Všechny jistě zaujmou i reportáže z akcí For Games či CONiáš – Parcon. Na druhé jmenované se představila autorka knihy Kostičas a Vidořád Samantha Shannonová, která rovněž poskytla do aktuálního čísla rozhovor.

Na závěr se ještě zmiňme o filmové rubrice. Ta představuje nový film z produkce Marvelu s názvem Doctor Strange. Ten samozřejmě vychází ze stejnojmenné komiksové postavy a připojuje se tak k ostatním superhrdinům, kteří lákají milióny lidí po celém světě do kin a udržují sílu komiksu. Tentokrát nebudou v hlavní roli svaly či superschopnosti, ale magie.
V novém čísle časopisu Pevnost toho samozřejmě najdete ještě mnohem víc, ale toto je můj souhrn toho nejdůležitějšího. Takže hurá do trafiky!

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení