Recenze: Knihy pro děti a mládež

Scott Pilgrim: Vypečený život flákače

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
ilustrace

Komiks Scott Pilgrim: Vypečený život flákače ve mně zanechal poněkud rozporuplné pocity. Jeho autorem je Bryan Lee O’Malley, narozený v roce 1979 a pocházející z Kanady.



komiksAsi první, co nás napadne nejen po otevření, ale už přímo z pohledu na přebal, je velká inspirace čerpající z japonské mangy. Samotný komiks je pak proveden striktně černobíle.

Základní osa příběhu se točí kolem třiadvacetiletého mladíka Scotta Pilgrima, který je nezaměstnaný a chodí se sedmnáctiletou dívkou. Naivita vyprávění je nedůvěryhodná už jejich samotným vypodobněním, kdy Scott je vyobrazen tak, že připomíná sotva třináctiletého výrostka a jeho adolescentní partnerka Kudlanka Čau pak maximálně devítiletou žábu.
Scott hraje v punkové kapele. Ale neuživí ho to. Kde bere Scott peníze? Od bohatých rodičů? Nebo od svého homosexuálního spolubydlícího, se kterým spí v jedné posteli? Vždyť má na sobě i jeho ponožky. Tak proč ne.

Atmosféra příběhu je až nasládlá. Vztahy mezi puberťáky nejsou ve skutečnosti rozhodně tak idylické a nevinné, jak nám je B. L. O’Malley předkládá. Avšak zachytit syrovou realitu, která v současném světě úpí pod diktátem Zla a čiré bezohlednosti, kterou my, lidé, uplatňujeme jak ke svým bližním, tak k přírodě, neměl tento mladý kanadský autor snad ani v úmyslu.
Dle mého soudu je tato komiksová série zacílená na specifickou věkovou skupinu kolem 12 až 15 let, pro niž je ideálním čtivem. Příznačná pro děj je jeho celková bezstarostnost a naprostá pohoda.

Samozřejmě nechybí romantika, sex a v neposlední řadě ani nevěra. K moderní literatuře pro mládež neodmyslitelně patří též prvek fantaskní mysteriozity. Setkáváme se zde s jakousi subprostorovou dálnicí, co vede lidskými hlavami a kterou další hlavní protagonista – v našem případě křehká a současně nebezpečná dívka, jež nemá nikdy daleko k ráně – Ramona Flowersová využívá coby poslíček Amazonu na kolečkových bruslích ke zkrácení doručovacích vzdáleností.
Shodou okolností (?) si vybere za tímto účelem právě Scottovu kebuli, a ten se díky tomu stává posedlý její osobou. Tady se poloha příběhu tak trochu ubírá k tripu, kdy se stírají a prolínají hranice mezi snem a realitou.
I přesto, že spolu nakonec začnou chodit, a to aniž by o tom Scott jakkoli spravil Kudlanku, tak není nic jednoznačné.
Ramonu od samotného počátku, co se v příběhu zjevuje, obestírá právě ono kýžené tajemno – zde v podobě jejich 7 ďábelských bývalých kluků, s nimiž musí Scott bojovat na život a na smrt, aby si ji udržel.

Obrovským kladem Života flákače je zvolna vzrůstající napětí. Kniha je první a úvodní částí série věnované Scottu Pilgrimovi a je ve svém závěru useknuta tak, že vás svrbí ruka sáhnout hned po následujícím díle.
Nemyslím si, že by tento komiks byl bůhví jak převratným počinem, ale stále zůstává dobře udělanou literaturou, která neurazí, ale snad ani nezanechá vážnější stopy.

Tento můj názor však nekoresponduje s faktem obrovského komerčního úspěchu, jakého za oceánem dosáhl.

„Děvčata, ohnivé koule.
Ty směšné packaly sejměte.“

(O’Malley, B. L. Scott Pilgrim: Vypečený život flákače. Přel. J. Jeníková. BB art: Praha, 2010. s. 148)

Komiks Scott Pilgrim: Vypečený život flákače vydalo nakladatelství BB art

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení