Recenze: Knihy pro děti a mládež

Broučci

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
brouk

Zeptáte-li se kohokoliv, řekne vám, že je nikdy neměl rád. Že je to smutné a na konci všichni umřou. Že jako malý viděl několik dílů večerníčku, ale číst je nikdy nechtěl. Přesto je má prakticky každá rodina ve své knihovničce. Ano, řeč je o knize Jana Karafiáta Broučci.



knihaMoralistní příběh o tom, že neposlušní vždycky špatně skončí, byl v první fázi svého života v podstatě podpultovým zbožím kvůli náboženskému podtextu. Zakoupení této knihy bylo určitým druhem tichého osobního protestu. Snad i proto se tato kniha stále objevuje ve většině domácnosti, i když ji třeba nikdy nikdo nečte. Stala se z toho jakási svérázná tradice.

I v současné době se kniha stále znovu a znovu vydává v různých podobách a vrací se k lidem i v jevištních zpracováních velkých i malých divadel. Otázkou zůstává, co je na prostém příběhu rodiny broučků tak fascinujícího a poutavého.

Pokud bychom knihu zkoumali jen po stránce textové a nikoliv obsahové, nutně si uvědomíme, že autor používá stále stejné vazby slov, často opisuje celé odstavce, aniž by změnil třeba jen předložku. Tato skutečnost ale vyplývá na povrch pouze v případě, že knihu čteme od začátku do konce. Dílo je však plánováno pro malé děti, které více než jednu kapitolu neunesou, a tudíž si mohl autor takovéto „ulehčení“ dovolit. Kniha je navíc velmi prakticky strukturována tak, že každá kapitola má jasně ucelený příběh zakončený spánkem broučků, tudíž je ideální na čtení před spaním.

Pravděpodobně nejpůsobivějším znakem příběhu je mír a harmonie, která z celé knihy vyzařuje. Broučci žijí společně v poklidu a sounáležitosti, vzájemně si pomáhají a i smutné události přijímají s pokorou a vírou v to, že to Bůh tak chtěl. Brouček, který působí místy až jako sobecký a rozmazlený, se postupně také učí této pokoře. A i když ho to stojí hodně sil, změní se a dočká zasloužené odměny v podobě velké šťastné rodiny.

Pro mnohé čtenáře by mohla být kniha „odpudivá“ právě pro náboženské odkazy, které se v ní objevují. Právě ty však dodávají příběhu ještě pohádkovější nádech a zároveň odkazují k tradicím, které se v dnešní době už drží jen málokdy. Krátké modlitbičky, jež broučci pronáší po probuzení a před spaním, Janinčiny připomínky, návštěva kostelíčku, to vše jsou malebné obrázky připomínající člověku, že prosté vnímání světa srdcem je často jasnější než všechen rozum.

Knihu Broučci vydalo Nakladatelství XYZ

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení