Recenze: Knihy pro děti a mládež

Bolek Polívka čte Pohádky z Valašského království

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
zena

Moravská kultura, folklór a tradice jsou vyhlášené. Audiokniha lidových pohádek sdružuje tři výrazné postavy spojené s Valašskem. Výsledkem je hned několik kouzelných příběhů od samotného krále Bolka. Známý komik převyprávěl pohádky Jana Skácela, který je přepsal podle vyprávění Beneše Metoda Kuldy.



knihaV některých pohádkách jistě objevíte známé náměty a zápletky. I zde nám autoři představí kouzelníka a jeho odvážného učně, líného Honzu nebo bratry a jejich cestu do světa. Pohádka Tři bílé růže nakonec připomíná Krásku a zvíře. To ale jistě nebude nikomu vadit, protože na takové pohádky jsme zvyklí. Moderní příběhy a přepisy původních lidových báchorek si těžko získávají příznivce.

Mně samotné se nejvíce líbil desetiminutový příběh Skleněný vrch. Zde se objevuje klasický motiv plnění úkolů. Mladík musí na kopci, kde je vše ze skla, splnit náročné úkoly (kácení lesa skleněnou sekerou, přelévání moře skleněným náprstkem), aby získal ruku krásné dívky. Oslovila mě především myšlenka skleněného vrchu jako něčeho těžko dosažitelného.

Název sice odkazuje k regionálnímu rázu nahraných pohádek, ale posluchači se dočkají samých známých postav. Nejčastěji se v osmi příbězích objevuje Honza nebo Janíček. Pohádky se dále neobejdou bez princezen, králů, čarodějnic, pohledných panen a kouzelných tvorů. Posluchač se bohužel nedočká ani konkrétních míst či lokálních názvů, které by odkazovaly právě k Valašsku. Jedna pohádka se dokonce odehrává u moře. Přesto všechno je audiokniha příjemná na poslech.

Pohádky z Valašského království bych doporučila všem, kteří rádi čtou ušima. Především bych ale chtěla upozornit na nejmladší publikum, které jistě ocení krátké jednoduché příběhy. Navíc nemusíte mít strach, že by se u toho vaši nejmenší báli. Valašské pohádky jsou veselé a nikdy nedopadnou špatně.

Výhodou těchto povídaček je jejich přímost a stručnost, které vás ale neochudí o pěkný příběh a závěrečnou pointu. Některá vyprávění například netrvají ani deset minut. Poslech osmi pohádek vám tak zabere něco přes hodinu. Vyzdvihnout musím i valašského vypravěče. Myslím, že hlas Bolka Polívky je pro audioknihy ideální. Pokud vás tedy pohádky ze severovýchodní Moravy zaujaly, neváhejte a pozvěte si Jana Skácela a Bolka Polívku k sobě domů.

Audioknihu Pohádky z Valašského království vydala společnost Supraphon

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení