Recenze: Knihy pro děti a mládež

Potřeba lásky je nekonečná

1 1 1 1 1 (1 hlas)
motyl

Útlá sbírka básní o mezilidských vztazích, utrpení ze samoty a konfliktů v očekáváních, to vše najdete v knize Modrásek. Poprvé vyšla v roce 2009, v roce 2011 vydáno podruhé. Vojtěch Fajfr je pro mne záhadou. Ani ne tak jako člověk, otec a básník, spíše jako muž. Proč?



Básně jsou rozdělený do tří částí – Střípky, Střet, Den pro mou lásku. Snažím se při čtení oddělit vlastní pocity, ale moje myšlenky mne unáší pryč. Nepamatuji si, kdy jsem četla tak poetické básně (nebo vůbec text)... Od muže. Obvyklý pragmatismus řeči peněz a rozumu v textu zcela chybí. Převládá jemný jazyk. Texty zní jako ukolébavka. Houpy hou...

 


PERLA

Mám perlu v dlani
Bolest v kráse ukrytou
V perleti
Kdo má odvahu
A rozdrtí
Vězení zrníčka
Vždyť ta perla
Je tak půvabná
a maličká...

Citlivě uchopené téma plnosti života v celé škále od plné náruče laskavosti po prázdnotu mizérie... To vše zabaleno – do modré. Někdy něco nezískat je také dar. Možná si my všichni vlastně přejeme špatně. Možná na nás opravdové přání ještě ani nezaťukalo.

Kdybych mohla vrátit čas. Zabalila bych si Modráska do duhového obalu naděje. Zapomenula na pocity, které rvou srdce, a cítila jen přítomnost svého bytí. Někdy jsou vzpomínky na minulost zátěží. Sbírka si zaslouží opakované čtení... Poprvé, podruhé, posté. Vždycky si najdu něco nového. Je zvláštní, jak skvělé to je. Proměnlivý text ve vytištěné knize stále ožívá.

Nejvíce na mne zapůsobila část třetí. Den pro mou lásku. Láska má být podle esoterické nauky nejvyšší metou každého z nás. Těžko provést, dokud se cítíme jako igelitová taška unášená větrem (Kate Perry, píseň Firework)... Ale když se nám podaří ohňostroj odpálit, je to pokaždé krása.

A kdyby náhodou naše láska odešla, je lépe přejít údolí pláče a smutku s hlavou vztyčenou. Když cítíme bolest z jejího postupného uvadání, je to stejně přirozené jako cítit „prázdnotu“. V tom momentu se musíme do této nicoty ponořit a zhluboka dýchat. Nakonec se naučíme elegantně naskočit na spirálu štěstí a harmonie. A při dalším pádu už budeme vědět, že bez něj to nejde.

Pro koho je tato sbírka? Pro modrásky, bojovníky světla, snílky, stejně jako pro lidi „od vedle“. Vojtěch Fajfr patří do každé knihovničky kulturního filantropa – jako první pomoc. Místo prášků na bolení duše si tak můžeme naordinovat jeho básně. Nemají totiž vedlejší účinky. A pokud se nám zamotá hlava, pak jen radostí. Radostí, že žijí ještě lidé, kteří umí psát o životě laskavě jako Vojtěch Fajfr.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení