Recenze: Knihy pro děti a mládež

Nejkrásnější řecké báje a pověsti

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
sloupy

„Smutné jsou často osudy hrdinů. Bohové jim do vínku dají mnohé, ale stejně tak mnohé žádají. Přesto je povzbuzují, ochraňují, čistí jim cestu ke skvělým činům, vedou je ke slávě, ale stejně tak k smrti, i když slavné.“ (Citace z knihy, str. 241)



knihaStarořecké mýty a legendy patří k nejinspirativnějším příběhům historie. Snad žádné jiné texty nebyly tolikrát zpracovány, parafrázovány, nemotivovaly tolik děl (od sochařství až po hudbu). Jejich síla, poučnost a zároveň poutavost je činí stále znovu aktuálními. A dnes možná ještě více než dřív.

Nejkrásnější řecké báje a pověsti jsou nejen uceleným a logicky seřazeným souborem těchto příběhů, ale také jakousi mapou spletitých rodinných návazností mezi jednotlivými hrdiny, panovníky a bohy (kromě samotného vysvětlení v ději jsou na konci knihy zařazeny rodokmeny) a současně obrazovým průvodcem výtvarného umění inspirovaného danými texty. V přibližně tří set stránkovém svazku shromáždil Jaromír Slušný na šedesát příběhů slavných hrdinů, jako jsou Herakles, Odysseus, Théseus, Achilleus, Prométheus…

 

První příběhy se zabývají stvořením světa a ustanovením nám známého řeckého božstva, zalidněním světa a přes výše zmíněné hrdiny, jejich proradné milenky, manželky a syny a dcery se dostáváme až k obléhání Tróje, Odysseovu desetiletému putování domů, Agamemnónovu nešťastnému návratu, zavraždění, a mstě, kterou musel spáchat jeho syn Orestés na vlastní matce.

Při čtení těchto příběhů se nutně dostavuje velmi dotěrná myšlenka. Historie se stále opakuje a člověk přesto není schopen se poučit z minulých chyb. Samozřejmě dnešní doba je jiná, ale v určitém smyslu se zde stále objevují tytéž charaktery a tytéž způsoby uvažování, jaké známe již ze starého Řecka. A to i přes to, že řeckou mytologii čteme a setkáváme se s ní v různých podobách mnohá staletí.

Právě tyto a jim podobné myšlenky se často objevují v úvodu jednotlivých kapitol a dodávají tak celé knize nadčasové vyznění, aniž by tím utrpěla samotná podstata bájí. Jedná se pouze o jakési řečnické konstatování, které čtenáři může otevřít nový náhled do dění a usnadní hledání jiného způsobu myšlení o podstatě příběhu.

Knihu Nejkrásnější řecké báje a pověsti vydalo nakladatelství XYZ

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení