Recenze: Knihy pro děti a mládež

Poezie pro malé i velké čtenáře

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Nakladatelství Albatros nedávno vydalo básnickou sbírku Od jara do jara s básněmi jedinečného českého básníka Františka Hrubína při příležitosti stého výročí jeho narození.



knihaVýbor je rozdělen na pět částí podle ročních období, k nimž se vztahují v nich obsažené básně: Jaro, Léto, Podzim, Zima a ještě jednou Jaro. Jde o více než 60 textů, které byly převzaty z řady Hrubínových sbírek, např. z Hrajte si s námi, Kolik je sluníček, Nesu, nesu kvítí, Říkejte si se mnou nebo Sviť, sluníčko, sviť.

Pro dětského čtenáře může bude kniha Od jara do jara možná prvním setkáním s Hrubínovým dílem, zatímco dospělý si při čtení básní (nebo při jejich předčítání svým potomkům) zavzpomíná na vlastní dětství. Možná někteří neudrží nějakou tu slzičku, avšak brzy se rozveselí, neboť Hrubínův poetický svět oplývá optimismem.

Básně Františka Hrubína jsou formálně jednoduché. Jsou pro něj charakteristické sylabotónické verše s pravidelnými rýmy připomínajícími říkanky či rozpočívadla. To vyhovuje malým čtenářům, kteří se naučí některé verše nazpaměť.

Jednoduchost je charakteristická i pro obsahovou stránku básní. Jsou v nich představovány obyčejné věci, které nás obklopují. Jimi je příroda spolu s řadou zástupců flóry (např. báseň Konvalinka, Pampelišky, Pomněnka) i fauny (Čmelák na dvoře, Vlaštovka, Vrabče, vrabče). Neschází zde ani svět lidský představovaný různými předměty (Co je knížka?, Drak, Vodovod) či rozličnými dětskými hrami a lidovými tradicemi (Hra v kuličky, Taneček pro nejmenší). Básník je fascinováni samotným člověkem, o čemž svědčí básničky Oči, oči, očička, Ruce nebo To je ručka. Převažují kratičké básničky, avšak do knihy bylo zařazeno i pár delších, např. Kolik je sluníček nebo Říkejte si abecedu.

Jak vidíte, Hrubín ve své poezii zpracovává nepřeberné množství témat spjatých s každodenností. Svět je u něj zalit slunečními paprsky, a i když je léto vystřídáno sychravým podzimem, nezapomene vzhlížet k novému jaru. Hrubín je básník naděje, který prostřednictvím poezie otvírá brány do světa dětské nevinnosti a hravosti. I vy se můžete prostřednictvím jeho milých slov oprostit od všech starostí a zavzpomínat na blažené chvíle dětství, kdy jste ještě netušili, jak je život těžký. A pokud jste to zatím nepoznali, přeji vám, ať si tuto idylu udržíte co nejdéle, třeba i pomocí básní Františka Hrubína.

Text je provázen krásnými (často celostránkovými) ilustracemi Matěje Formana. Díky propojení poezie s obrázkovým doprovodem je celá básnická sbírka uměleckým dílem literárním i výtvarným.

V závěru knihy je připojena vzpomínka na Františka Hrubína s názvem Ve sluchátku byl pan Hrubín. V ní na velkého básníka vzpomíná Pavel Šrut, který si u něj cení především přátelství i umění naslouchat svým kolegům, dokonce i těm mladším. Za vzpomínkou následuje Post scriptum vyňaté z Hrubínovy knihy Vyznání na cestu. Básník v něm přemýšlí o poslání básní a přichází se závěrem, že „dobrá poezie nám pomáhá žít, obrozovat se“. Jako poslední si můžete přečíst básníkův krátký životopis napsaný Šárkou Krejčovou, editorkou celého výboru.

Ukázka z knihy:

Hádej, kdo jsem


Schovejme se za prstíčky,
hádej, kdo je tam!
My vidíme, točíme se,
pojďte také k nám.

Točíme se, koukáme se,
koukáme se – kuk!
Kdopak je to za prstíčky?
Holka, nebo kluk?

Jahody


Máme jahod plné džbánky,
posedíme u studánky,
posedíme, posvačíme,
všechen chleba s chutí sníme,
chleba a hrst jahod k tomu
a pak půjdem rovnou domů.

Na podzim

Dneska ptáčky hostí trnka,
až nebude ani zrnka
bodlák dobrou večeři
každému z nich odměří.

Sněhulák na Vltavě

Na ledě je sněhulák
a má hrnec za ušima,
chce běhat a neví jak,
u země ho drží zima,
až ho pustí, poběží
s vodou podle nábřeží.


Knihu Od jara do jara vydalo nakladatelství Albatros

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení