Recenze: Knihy pro děti a mládež

Podivný pán a mluvící zvířata

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
abs

S edicí Klukům vstup zakázán! od Thomase C. Breziny jsem vlastně vyrostla. Příhody nevlastních sester, čarodějek Lissy a Tinky, jako by byly z běžného života školních dětí. Možná proto jsem se s očekáváním úžasného příběhu dala do čtení další edice od stejného autora, která na tu předchozí volně navazuje.



knihaTrojice dívek si založí dívčí klub, ale po chvíli je přestane bavit. Vždyť vlastně nic pořádného nedělají – sejdou se a drbou a drbou… Jako na zavolanou přijde nabídka, že by se mohly starat o zvířata souseda jedné z nich, zatímco on odcestuje. Lákavá nabídka, ale už samo uvítání je podivné. Nakonec, ani ona zvířata nevypadají běžně – králík, který mluví, přerostlé slepice nosí kalhoty a kozel má čtyři rohy. Nebo se jim to všechno jenom zdá a vše je v nejlepším pořádku?

Autor celou dobu čtenáře udržuje v napětí, jak to vlastně je. V jednu chvíli přijde s takovým nápadem, že je přece nad Slunce jasnější, že to musí být realita, ale podruhé už to tak nevypadá… Že by nakonec živý sen?

Nutností u všech čarodějnických příběhů od Breziny jsou protivní sousedé. Dříve to byli (Ná)Fukovi, teď dívkám znepříjemňuje život sběratel motýlů Beck. Každý takového souseda má – jednou mu vadí, že se zvířata projevují moc hlasitě, podruhé si najde zase jiný důvod… A co teprve, když zajme králíka Houdiniho? Jeho osud je nejistý. Pomohou kouzla i tady?

Samozřejmě je důležité, aby dobro zvítězilo nad zlem a trojice mladých čarodějek napravila některé „zločiny“, které napáchala. Vždyť jedním z pravidel Klubu čarodějnic je nedělat nikomu nic zlého, jinak se to obrátí proti nim. Ale jak to dívky mohly vědět? Tady na pomoc opět přispěchají zkušenější sestry…

Majitel podivných zvířat se zatím ze své cesty nevrátil, dívky by se o ně tedy měly dál starat, ale jak dlouho to vydrží? Nebo za pomocí sprchy všechny získají kouzelné schopnosti a stanou se členkami Klubu čarodějnic? Vypadá to, jako by Brezina schválně příběh nedokončil a už se připravoval na další díl…

Proti starší edici se hlavní hrdinové  na úvodu knihy nepředstavují. Začíná nový příběh a s ním i jiná grafická úprava. V textu jsou černobílé obrázky, které celý děj dokonalým způsobem dokreslují. Přestože do příběhu zasáhne jak Lissy, tak Tinka, autor se nepokouší čtenáře všemi možnými způsoby donutit, aby si přečetli jeho předchozí knihy.

Vzhledem k tomu, že je kniha určena starším dětem na 1. stupni ZŠ, se nová edice čte lépe, hlavně díky obrázkům, které část příběhu odvypráví dříve než samotný text, a také díky méně zdlouhavým popisům prostředí.

Ukázka z knihy:

„Už víme, o čem napsat sloh!“
Maminka povytáhla tázavě obočí. „No konečně. Už před dobrými třemi hodinami jsem vám řekla, abyste si vymysleli nějaké zajímavé téma.“
„Napíšeme, že jsme brouci hovniválové a že jsme zavření ve skleněné lahvičce.“
Emily si hlasitě oddechla.
„Jak vás to napadlo?“ divila se paní Pepřová.
„Zdálo se nám to,“ opáčila dvojčata.

(Thomas C. Brezina: Klub čarodějek – Kouzla začínají! Praha: Fragment 2011, s. 80.)

Knihu Klub čarodějek – Kouzla začínají vydalo nakladatelství Fragment

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení