Recenze: Knihy pro děti a mládež

Včelí medvídci zlobí

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
medvidci

Jak hodnotit knihy pro úplně nejmenší? Přečíst si je a zhodnotit pohledem dospělého, anebo – a to je ta nejlepší cesta – ji dát přímo dítěti a z jeho reakce usoudit o kvalitách knihy.



Na stůl se mi dostala kniha, i když ono to tedy bylo leporelo, abych byl technicky přesný, z nakladatelství Albatros, abych na ni napsal recenzi. Sedím tedy za stolem, prohlížím si silné listy plné obrázků s minimem textu, pročítám těch pár vět a přemýšlím, jak se daného úkolu nejlépe zhostit a napsat na leporelo zasvěcenou recenzi.

Když tu ke mě přiběhl asi ten nejpovolanější, který tento typ publikací může ohodnotit, můj tříletý synek.
– Co to je, táto?!
– Knížka.
– To je já?
– Ano, ta je pro tebe. A tady jsem dostal ten nápad, který by mi mohl ulehčit mou práci. Lišácky jsem se na kluka usmál a pokračoval v našem rozhovoru. – A táta ti ji dá, ale až si ji spolu prolistujeme a  přečteme, chceš?
– Jo. Táto, poď číst.

leporelo


A tak vstávám od psacího stolu a jdu číst o malých, chlupatých, baculatých čmelácích klucích, které známe z Večerníčku. Honzíkovi, tak se můj kluk jmenuje, se sice moc nelíbí, když při čtení zdůrazňuji, že kluci zlobí a že se to nemá, ale obrázky se mu líbí a pořád dokola se na něco vyptává. A co je tohle? A tohle? A tak dokola odpovídám, že to je komín, ze kterého se kouří, že to je pučmeloun a vosa a sršeň, a při tom čtu dál a obracím jeden list za druhým.

Náš malý pavouček už konečně spokojeně spinká, meduňkový čaj s medem zklidňuje pocuchané rodičovské nervy, a tak znovu usedám k počítači. Snad u něj neusnu...

Vážení přátelé, pokud máte doma malé děti a nemáte leporelo Včelí medvídci zlobí, neváhejte a kupte jim ho. Radost z jejich radosti a otázek, které se budou dokola opakovat, jistě za to stojí.

P. S. A až se stejně jako náš Honzík vaše ratolest naučí celý příběh nazpaměť, může leporelo použít i jako ohrádku pro svou imaginární zahrádku, želví krunýř nebo jako sedací vanu.

Knihu Včelí medvídci zlobí vydalo nakladatelství Albatros

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení