Recenze: Knihy pro děti a mládež

Kladný záporným a záporný kladným

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
maska

U nakladatelství Fragment opět vyšla kniha od Thomase C. Breziny, tentokrát z edice Případ pro tebe a Klub tygrů s názvem Fantom Benátek. Jak už je autorovým zvykem, jde o strašidelný příběh pro dětské milovníky dobrodružství, doplněný detektivní zápletkou.



knihaTrojice dětí tvořící Klub tygrů – Patrik, Biggi a Lukáš – se spolu s Bigiinými rodiči vydává na výlet do italských Benátek. Je to pro ně cizí město, a tak se děti samy vydávají na jeho průzkum. Zabloudí v temných středověkých uličkách a bez mapy je skoro nemožné dostat se zpět do jejich hotelu. Právě u jednoho z bočních kanálů potkávají zvláštního gondoliéra – má na sobě černý plášť a masku přes obličej. A aby toho nebylo málo, před jedním z paláců zpívá značně výhružnou písničku.

Co to má znamenat? Klubu tygrů jde o život. Fantom se vždycky někde objeví, aby vzápětí zase nepozorovaně zmizel. V jednu chvíli dokonce unese jedinou dívku v partě. Co teď? Mají mu Patrik a Lukáš vydat záhadný balíček, nebo raději zavolat policii? Kdo ví, co by pak ještě mohl Biggi udělat!

Autor zajímavým způsobem kombinuje přednášky o historii Benátek, vyvolávání duchů a takřka detektivní pátrání. Až do poslední stránky není jasné, kdo je kladný a kdo záporný. Obě skupiny úspěšně předstírají pravý opak, takže se Klub tygrů za chvíli do složitých vztahů zamotá. A co teprve když se na scéně objeví ještě jeden zločinec...

Jak už u knih od Thomase C. Breziny bývá zvykem, součástí Fantoma Benátek je „kouzelná“ lupa, která čtenářům pomůže odhalit odpovědi na otázky z textu. Za každou správnou odpověď si mohou připočítat jeden bod, na bodové stupnici na konci knihy pak zjistí, s jakou úspěšností případ vyřešili. Někdy ke správné odpovědi stačí jenom logické uvažování, jindy je potřeba se v příběhu o kousek vrátit, znovu si přečíst některé údaje a prohlédnout obrázky.

Některé čtenáře možná zpočátku zklame, že jsou obrázky v knize jenom černobílé, ale možná je to nakonec lepší, než kdyby byly barevné. Krásně doplňují strašidelné pasáže, kterých je v knize nepočítaně, a nechávají oživnout dětskou fantazii. Někde se člověk až lekne, když otočí stránku a z ničeho nic se dívá do tváře právě vyvolaného ducha.

Většinu rodičů jistě potěší, že se jejich děti dozvědí něco o italské mentalitě, naučí se několik základních slovíček, získají zeměpisné poznatky o Benátkách, např. o způsobech dopravy po městě.

Ukázka z knihy:

V tu chvíli je někdo zezadu popadl a přitiskl jim ruce na ústa, aby nemohli křičet. Podívali se vzhůru a spatřili rozšklebenou tvář muže s drsným výrazem. Přes obličej se mu táhly dlouhé jizvy a černé vlasy měl divoce zvlněné.
„Ani slovo, jinak už svou kamarádku nikdy neuvidíte,“ zašeptal jim známý hlas do ucha. Byl to fantom, tentokrát bez masky. „Kvůli tomu, jak byla ta malá nešikovná, mi něco důležitého proklouzlo mezi prsty. Naštěstí existuje ještě další podobné zboží. Musíte přinutit Sophii, aby vám ho vydala!“

(Brezina, Thomas C.: Fantom Benátek. Praha: Fragment 2011, s. 96.)

Knihu Klub Tygrů - Fantom Benátek vydalo nakladatelství Fragment

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení