Recenze: Knihy pro děti a mládež

Hurvínkova cesta do Tramtárie

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
hurvinek

Hurvínek je nemocný (v jeho věku se ani není čemu divit) a jeho věrná kamarádka Mánička se jej rozhodne navštívit v nemoci. Tak začíná další z dobrodružství Hurvínka, Máničky a jejich věrného pejska Žeryčka, kteří se jakoby mávnutím kouzelného proutku ocitnou ve zvláštní vyschlé  a vyprahlé zemi plné žíznivých květin, kterým vládne protivná princezna Gerbera. A aby nebylo všem počátečním malérům konce, je hned na začátku nového dobrodružství Žeryček uvězněn. Samozřejmě, že svého věrného kamaráda nenechají trpět a úpět v žaláři a ani království plné uvadajících květin nenechají trpět žízní a pomohou jim, seč jim budou jejich skromné lipové síly stačit.



knihaKdyž 2. července 1996 ve zprávách probleskla smutná zpráva o smrti Miloše Kirschnera, významného československého (resp. českého) loutkoherce, dabéra, zpěváka a divadelního ředitele, nejeden z jeho příznivců znejistěl, jaký bude osud Spejbla a Hurvínka. Miloš Kirschner si ovšem vybral nástupce v osobě Martina Kláska, který převzal hlasy hlavních protagonistů. Dramaturgie se ujala dcera Miloše Kirschnera a Heleny Štáchové (současné ředitelky divadla).

Hurvínkova cesta do Tramtárie je autorským dílem Denisy Kirschnerové (dcery Miloše Kirschnera a Heleny Štáchové) a Martina Kláska (uměleckého nástupce Miloše Kirschnera). Pohádkový příběh je zcela odlišný od těch, které známe od pánů Straky, Bachránka, Nepila a především Miloše Kirschnera, kteří psali příběhy Spejbla a Hurvínka za posledních šedesát let. Nové příběhy jsou „poplatné“ dnešní době, tj. jsou dynamičtější a děj jde tak říkajíc rovnou na „věc“. Což jistě ocení dnešní generace dětí. Má generace se bude asi ráda dál vracet ke „kirschnerovské klasice“ (např. Hurvínek v pasti nebo Hurvínkova abeceda slušného chování), generace našich rodičů asi ke klasice v podání Josefa Skupy. A až vyroste současná generace, tak ona se bude vracet ke klasice v podání Martina Kláska a jejich děti budou (jak pevně věřím) hltat Spejbla a Hurvínek v podání nástupce Martina Kláska.

Odpověď na otázku, jak se divadlo vypořádalo se smrtí jedné z nejvýraznějších osobností souboru, může dát s odstupem doby mimo jiné také právě vycházející Hurvínkova cesta do Tramtárie.

Knihu Hurvínkova cesta do Tramtárie vydalo nakladatelství Fragment

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení