Recenze: Knihy pro děti a mládež

Vztah s lovcem upírů?

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
orel

V každém případě zní nepravděpodobně, že by do něčeho takového nějaká mladá upírka šla a žádný autor fantasy by něco takového snad ani nemohl vymyslet. Mohl – a příkladem je Alyxandra Harveyová se svojí edicí Kronika Drakových. Nedávno v nakladatelství JOTA vyšel druhý díl s názvem Krevní msta.



knihaHelena a Liam Drakovi se před pár dny stali vládci upírských kmenů. Za jejich dcerou Solange „pálí“ mnohem starší upír a ona o něm nechce ani slyšet, vždyť má ráda lovce upírů. A aby toho nebylo málo, královský dvůr vede jednání s kmenem polodivokých Houndů. Jediný, kdo by se mohl postarat o všechna diplomatická jednání, je Isabeau St. Croix, francouzská šlechtična proměněná v upíra a toužící po jediném – pomstít se tomu, kdo ji proměnil. Jenomže na scéně je ještě věštba, která pořádně zamíchá kartami, takže se s Isabeau do jeskyní nepodívá jenom čtenář, ale také další z rodu Drakových – Logan.

Zatímco první díl edice (Srdce v sázce) byl vyprávěn z pohledu budoucí upírky (při 16. narozeninách ji čeká proměna) Solange a její smrtelné kamarádky Lucy, tentokrát se o nich Harveyová zmiňuje jenom stručně a skoro jim nedá žádný prostor k akci. Není divu, tentokrát jde především o příběh Isabeau St. Croix, dívky, která přežila francouzskou revoluci a bez pomoci se dostala ke svému strýci do Anglie, kde se zanedlouho setkává s upírským hrabětem. Pár set let prožila v rakvi, odkud ji zachránili až psi houndské čarodějnice. Ta však Isabeau také předpověděla, že si partnera najde na neupírském královském dvoře, a to se teď má splnit. Sotva se Isabeau se svým doprovodem dostane ke dvoru, objevuje se jako „uvítací výbor“ Solangin bratr Logan ve své oblíbené pirátské košili a připomíná Isabeau přesně ty mladíky, jaké znala za svého smrtelného života.

Kniha má něco přes dvě stě stran a celý příběh se odehrává během velice krátkého času, což ovšem autorce nijak nebrání, aby se nevyřádila na popisech jednotlivých míst. Kdo četl předchozí díl, jistě si vzpomene na farmu rodiny Drakových s přilehlými lesy a tajnými úkryty, nebo královský palác v jeskyních. Novinkou je, že místa obývaná královským dvorem původně patřila Houbcům, a ti si proto museli najít nové útočiště. Alyxandra Harveyová tady nešetří popisy, kterými dává čtenáři pocit, jako by byl na místě spolu s hrdiny.

Autorka sice umně vtáhne svoje čtenáře do děje, ale přesto – kdo nečetl Srdce v sázce, tomu bude trvat, než se do děje vůbec vpraví. Není zkrátka jako jiné dnešní fantasy o upírech, které jsou v edici vždycky „jen“ volnými pokračováními…

Jinou záhadou je, že druhý díl vypadá jako ukončený, a přesto má člověk po dočtení pocit, jako by měla následovat další kniha. Proč by jinak Drakovi měli tolik dětí, když do děje pořádně zatím zasáhly pouze dvě?!

Ukázka z knihy:

„Odpusťte mi, že jsem vás vyrušil,“ uklonil se ten muž. „A také mou drzost, neboť jsem si jist, že nás dva ještě nikdo pořádně nepředstavil. Ale vy můžete být jedině ona tajuplná Anais Isabel St. Cross.“
„Isabeau,“ opravila ho tiše.
(…)
„Phillip Marshall, hrabě z Greyhavenu, k vašim službám.“ Když jí políbil hřbet ruky, ucítila dotek tak chladný, jako kdyby ten člověk stál celé hodiny ve sněhu.
(Harveyová, A.: Krevní msta. Brno: JOTA 2012, s. 13 – 14.)

Knihu Krevní msta vydalo nakladatelství Jota

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení