Recenze: Knihy pro děti a mládež

Harry Potter? Ne, Sedmý smysl!

1 1 1 1 1 (12 hlasů)
jednorozec

Máme dobu upírů, a přesto se ve fantasy literatuře objevil i někdo docela jiný – mladí čarodějové ze série Sedmý smysl od Ilky Pacovské. Nebo je to snad jakési české pokračování příběhu o Harry Potterovi? O tom se už každý musí rozhodnout sám poté, co dočte.



knihaSama autorka přiznává, že má příběhy o čarodějnickém učni ráda a našla v nich množství inspirace. Jenom pro začátek bude stačit několik společných bodů. Hlavní hrdinové žijí v nedostačujících podmínkách v Útulném domově (asi jako Harry u tety Petunie a strýce Verona), odkud je zachrání tajemný cizinec (Rowlingová měla Hagrida, tady je to jakýsi Vron). Trojice kamarádů odsud putuje na Ostrov volby, na kterém by mohli být přijati na kouzelnickou školu. Nechybí písmenkové hodnocení prací žáků (jsou tu ovšem jenom tři stupně) a válce, do kterých se přidávají body (ne pro jednotlivé koleje, ale pro každého žáka).

Sváťa, Hanka, Rafan a Paula vyrůstají v dětském domově s názvem Útulný domov. Ani o tom nevědí, ale tři z nich mají sedmý smysl. Všichni touží po lepší budoucnosti, přestože vědí, že je to nemožné. Když se však objeví Vron a pomůže jim, nikdo si jeho chování nedovede vysvětlit. Kdo by jen tak nezištně pomáhal nemajetným dětem?! A k tomu všemu ty tajnosti… To by byl zhruba nástin nejdůležitějších postav. Děti se vydávají za sourozence a skutečně si to užívají – Rafan je z nich nejstarší, a proto nad ostatními drží ochrannou ruku, Sváťa – malý génius přijde na řešení snad všech problémů a Hanka je normální jedenáctiletá dívka, která na konci zjistí, že není na světě tak sama, jak si původně myslela.

Takový útěk z Útulného domova obnáší hodně cestování. Nejprve do bezpečí, potom na Ostrov volby, kde se v Labyrintu ukáže, kdo bude přijat do kouzelnické školy v Santareně. Jsou sice ještě prázdniny, ale už je potřeba nechat se zapsat do školy a přestěhovat se do přilehlého města. Během školního roku sice není příliš času na zábavu, přesto se však hrdinové podívají na chráněné území (odkud si Rafan přinese tulíka) nebo do nemocnice pro zraněná zvířata, kde bude trojice na brigádě. Žáci prvního ročníku by se neměli dostat do zemí jiných tvorů, jenomže těsně před koncem přijde nečekaný zvrat, po kterém zákonitě musí následovat trest…

V několika prvních kapitolách příběh vypadá stále stejně, bez jakékoli větší změny. Ta přijde až v okamžiku, kdy se objeví tajemný Vron na příkaz svojí ještě tajemnější paní. Kdo by však čekal, že další příběh bude temný a děsivý, jak je tomu u Harry Pottera, ten by se mýlil. Občas dojde k nějaké nebezpečné události, ale přesto jde spíš o fantastickou pohádku pro děti. Co není, může být a v plánu jsou další díly…

Ukázka z knihy:

„Dobrý nápad,“ přikývl Vron a vykročil do areálu Útulného domova.
„Přejete si jen obyčejné vstupné, nebo i s obědem?“ zeptala se pracovnice ústavu, která tu seděla u stolečku s papíry a kasičkou.
Vron vytáhl malý safír: ,,I s obědem, prosím. Mohu zaplatit kamenem?“
Sestra u stolku se rozzářila a obdařila je svým nejširším úsměvem.
„Ale samozřejmě, pane, jen nevím, zda budu mít nazpět.“
„S tím si nedělejte starosti. Platím i za mou hospodyni. Zbytek věnujte na něco užitečného pro děti.“
„Račte dál, vašnosti, Zita vás doprovodí,“ sestra kývla na dívku stojící opodál, která je vedla přes dvůr do další menší branky, za níž se rozprostírala zahrada. Ukázala na bílé židle ve stínu pod stromy.
(Pacovská, I.: Ostrov zasvěcení. Praha: Albatros 2012, s. 49.)

Knihu Ostrov zasvěcení vydalo nakladatelství Albatros

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení