Recenze: Knihy pro děti a mládež

Detektivní pátrání v nakladatelství Grada

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Které dítě by nechtělo zažít nějaké dobrodružství, v němž by se setkalo se zloději a překupníky uměleckých děl? Většině z nich se to nikdy nesplní, ale to ještě nečetly případ DeTeKTiVové od Zuzany Pospíšilové, který vydalo nakladatelství Grada.

 

knihaBratři Tomáš a Kuba se stěhují. Nejdřív mají strach, ale když se stanou členy tajné klučičí party, která si říká DeTeKTiVové, je po starostech. Nebo možná začnou nové. Zatímco se procvičují v odlévání stop, nachomýtnou se ke krádeži vzácného obrazu. Jako správní detektivové zajistí stopy a pomohou policii hledat pachatele. Jenomže kde je obraz teď? Pátrání se protahuje. Jestli muži zákona nebudou mít brzy dostatek důkazů, nebude možné zločince obvinit.

V názvu party se vlastně objevují počáteční jména všech pěti členů. Jsou to starousedlíci Dan, Tadeáš a Vašek, ke kterým přibydou ještě právě přistěhovaní Tomáš a Kuba, aby byla parta kompletní. Tadeáš má ještě brášku Olivera, který by se časem také mohl stát členem party (a v názvu by mu patřilo O). V pátrání malých detektivů občas nastanou okamžiky, kdy se musí obrátit na dospělé, a tak nejen že se spřátelí s policistou, ale s pátráním jim také pomáhá tatínek Vaněk (do případu ho zapojí jeho synové Kuba s Tomášem).

Na první pohled se zdá, že se celá zápletka odehrává jenom ve městě, kam se sourozenci právě přistěhovali. Svým způsobem je to pravda, takové město však má spoustu zákoutí, kde se dají prožít skutečná dobrodružství. Všechno to začne na dětském hřišti, vzápětí chlapci dělají odlitky stop před muzeem, někteří z nich se nechají „unést“ zlodějem a ostatní zatím uhánějí pro policii. Nakonec se mohou účastnit zatýkání překupníka, který se právě dostavil pro svoji finanční odměnu.

Dětské čtenáře zaujme nejen čtivý, svižně psaný příběh, ale ocení také ilustrace od Markéty Vydrové. Jsou barevné a víc než dokonale doplňují text.

V samém závěru pak čtenáři najdou několik stránek otázek, ve kterých si mohou ověřit, kolik si ze čtení zapamatovali. Kniha je tedy nejen dobrodružným čtením na léto, ale nejvíc klade důraz na porozumění čtenému textu.

Ukázka z knihy:

„Já do muzea zásadně nechodím. Je tam nuda!“ odfrknul si chlapík.
„Máme důkaz. Odlitek boty. Vaší boty!“
„To je toho, takových je! To si myslíte, že si nechávám šít boty na míru? Kupuju je normálně v obchodě, takže můžete podezírat nejmíň tisíc dalších lidí!“
„Každá bota se ochodí podle způsobu chůze svého majitele. Odlitek je naprosto totožný s vaší botou,“ vysvětlil mu trpělivě policista.
„A kromě toho máme očité svědky, že jsi v tom muzeu byl ty!“ přitvrdil druhý.
Zloděj mlčel.
(Pospíšilová, Z.: DeTeKTiVové. Praha: Grada 2012, s. 31.)

Knihu DeTeKTiVové vydalo nakladatelství Grada

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení