Recenze: Knihy pro děti a mládež

Populární mýty, nebo nesmysly pro pobavení?

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Každý se určitě někdy setkal s nějakou zaručenou informací, u které uvažoval, jestli je skutečně pravdivá, nebo jestli si z něj okolí nedělá dobrý den. Občas se v časopisech nebo na internetu objeví výběr takových „zaručených“ zpráv a jejich uvedení na pravou míru, ale koho by nelákalo mít jich co nejvíc pohromadě? Letos ve Fragmentu vyšla útlá knížka Nemysli si nesmysly od Guye Campbella, která si dává za cíl tyto mýty objasnit.

 

knihaVětšinou se autor věnuje jenom jednomu omylu, případně omylům v jednom oboru, které rozpitvá na nejmenší kousíčky a takřka krok za krokem čtenářům vysvětluje, proč to tak nemůže být. Campbell na to jde přesně naopak – od přírodních věd skáče k dějepisným nesmyslům a fyzikálním úkazům. Pak už se všechno odvíjí podle poněkud netradičního scénáře.

Několik prvních odstavců vysvětlení dělá na člověka dojem, že autor věří omylům, které se právě pokouší vyvrátit. Netrvá dlouho a přijde s názorem – samozřejmě vědecky podloženým – kterým ukáže, že původní domněnka je přinejmenším nepravděpodobná. V tuhle chvíli nastoupí obyčejný selský rozum, jímž hravě vyvrátí zbytek.

Pochopitelně ne vždy je nesmysl takovým nesmyslem, jak by se na první pohled mohlo zdát. Uznávám, že to zní podivně, ale jeden příklad za všechny: mýtem je, že když člověka štípne nějaký hmyz, útočník nepřežije. Tohle obecně neplatí, ale v případě včel-dělnic už to pravda je.

Jindy je potřeba dávat pozor na to, z jakého úhlu pohledu se na výrok Campbell dívá a z jakého výrok posuzuje běžná populace. Třeba s odpovědí, že nejvyšší hora se měří od středu Země k vrcholu, by ve škole uspěl málokdo. Na druhou stranu je to ukázka toho, že ne všechny běžně používané termíny jsou naprosto správné.

Mám pocit, že většina takových populárních omylů se spíš hodí na nejrůznější srazy a párty, kde se s jejich pomocí člověk stane nejchytřejším ze zúčastněných.

Když už knížka Nemysli si nesmysly mladé čtenáře nepoučí, určitě je pobaví a třeba i přivede na nápad, jak tyto populární omyly potvrdit nebo vyvrátit ještě účinněji než samotný autor.

(Campbell, G.: Nemysli si nesmysly. Praha: Fragment 2012.)

Knihu Nemysli si nesmysly vydalo nakladatelství Fragment

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení