Recenze: Knihy pro děti a mládež

Petr Horáček: Nový domek pro myšku. V Holandsku kniha roku 2006

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
dite

V nakladatelství Portál vychází Petru Horáčkovi, který je proslulý jako výtvarník a autor dětských knih, pohádková kniha Nový domek pro myšku. Příběh o myšce, jejím malinkém obydlí a velikém jablíčku.

domecekJak může myška dostat velké jablko do svého malinkatého obydlí? Bude si muset najít jiný domeček. Všechny domky, které cestou potká, ale už mají svého majitele. Jak dopadne její putování?

Myška a její putování za novým domečkem

Jednou zrána našla myška velké jablíčko. Ráda by si na něm smlsla, jenomže ho do domečku nedostala. Byl moc malý a jablko moc velké. Proto se rozhodla, že si najde domeček větší. A tak se vydala na cestu.

Cestou narazila na krtkovo obydlí, ale krtek měl v baráčku mnoho knih, pro myšku s jablkem tedy místo nezbývalo. Cestou za novým obydlím však dostala hlad, a tak si ukousla. Brzy našla mnohem větší doupě, než byl otvor krtkův. Žil tam králík, ale do domečku by se myška nevešla, protože tam měl plno zelí. Tak šla dál, po cestě si zase dala kousek jablíčka k snědku, až došla k domečku jezevce. Tam však bydlet též nemohla, protože jezevec celý den spí a hrozně chrápe. Inu, nedá se nic dělat, musí jít dál.

Šla a šla, až došla k obrovskému doupěti. Tam už by se i s jablkem vešla. Když však spatřila velikého medvěda, který ji nabídl, aby šla dál, pelášila pryč. Myška byla po dlouhém dni unavená, ale jablíčko se už kutálelo lehce. Tu uviděla malé doupě a vešla dovnitř.

V domečku nikdo nebyl. Myška dokutálela jablíčko dovnitř a zjistila, že se tam vejdou úplně skvěle. „Věděla jsem, že najdu místečko pro sebe a pro své jablko,“ pomyslela si myška. Pak si lehla do své vlastní postýlky a za chviličku spala jako dudek. 
(HORÁČEK, P.: Nový domek pro myšku. Portál: Praha, 2012.)

Útlá knížečka je určena pro ty nejmenší, kteří se mohou u knihy nadchnout. Dospělé publikum si příjemně odpočine a odreaguje se nejen pestrými obrázky. Ilustrace protkané celou knihou jsou mimořádné – Horáček je především výtvarník. Všem sběratelům dětské literatury by tato kniha neměla chybět v knihovně.

Knihu Nový domek pro myšku vydalo nakladatelství Portál

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení