Recenze: Knihy pro děti a mládež

Zlobivá peřina se jmenuje Kanafásek!

1 1 1 1 1 (1 hlas)
dite

Každý rodič to dobře zná. Jakmile má svou ratolest uložit do postýlky, okamžitě se na něj hrne proud výmyslů, žádostí, proseb. Každé dítě by rádo spát nešlo, respektive právě v okamžiku, který si přejí ti velcí. Proto v hradě Snovízu, který stojí na nejvyšším místě světa a odkud je dobrý přehled, žijí uspávací skřítkové. Těm hlásí užalovaný Dalekokuk, kde se nespí, a oni zasahují.

 

 

5Nejvyšší uspávač se jmenuje Snivec, moudrý pán, který má na starosti větší děti, jemu pomáhá přísná Spinkalka, co uspává miminka. Pak na Snovízu žije Chrupoun, který zasahuje jen u nejtěžších případů, je to takový bručoun a není radno si s ním hrát. Usínalci, jsou malí skřítci, kteří vyrážejí do terénu s uspávacími hvězdičkami, jakmile Hajáčci, uspávací polštářky, si už neví rady. A také tu žije Kanafásek. Je to největší uspávací peřinka, která ale, stejně jako některé děti, vůbec nestojí o spaní. Kanafásek má dobrodružnou povahu a nějaké ležení v postýlce ho nudí.

Na Snovízu na hradě, bydlí skřítků habaděj…,
…uspávači malí na cestu se balí,
tam, kde děti dováděj.
Peřiny hned vystřelí do zlobivých postelí,
když po dětech drapnou, tak jim pusy sklapnou,
usnou, i když nechtěly.


V jednom městě žil Jonáš a Jonáše spaní zlobilo. Vymýšlel si různé důvody, proč nemůže pěkně ležet ve své postýlce a spát. Někdy ho prý dokonce bolelo i pyžamko. Maminka s tatínkem s ním prostě nic nesvedli. Na Snovízu nastal poplach. Tuhle situaci nezvládne malý hajáček, na Jonáše musí přijít někdo větší. Proto poslal Snivec na nespavce Kanafáska. Měl kluka důkladně přikrýt a uspat ve své náruči. Jenže Kanafásek na ležení také moc není a cestou za Jonášem se mu spaní rozleželo v hlavě. Docela se mu hodilo, že našel kamaráda, co se s ním chce místo snění potápět v moři, tančit na bále, hrát fotbal… Takže na Snovízu nastal poplach prvního stupně a uspávací skřítci museli do akce! Vlastně měli uspat oba – děcko i polštář!

Obrázková kniha Galiny Miklínové O Kanafáskovi – Jonáš a zlobivá peřina v akci! přináší sedm příběhů z oblíbeného večerníčku, který výtvarnice vytvořila s Evou Papouškovou a který patří k současným nejoblíbenějším pohádkám na dobrou noc. Galina Miklínová z třinácti dílů (točí se další) vytvořila komiksový seriál, v němž najdeme jak klasické „bubliny“ s texty v ilustracích, tak i krátké věty pod obrázky. Díky tomu si knížku lehce přečte začínající čtenář, nečtenář si zase podle obrázků celý příběh dokáže sám odvyprávět. Nejlépe se však knížka čte ve dvou a v posteli. Brzy rodiče zjistí, že rošťácký Kanafásek je tím nejlepším uspávačem na světě – jen to bere z jiného konce, než se dospělým zdá rozumné.

Galina Miklínová není neznámou ilustrátorkou dětských knížek. Děti znají dobře její ilustrace (pověstní jsou třeba její Lichožrouti), které srší nápady, jsou veselé, srozumitelné a mají v sobě velkou dávku fantazie. Rádi si je prohlížejí malí i velcí, nad jejími obrázky všichni rozmlouvají, objevují nové světy a vytvářejí vlastní příběhy. S Galinou Miklínovou se prostě velcí rádi vracejí do pohádek a malí se cítí býti velkými.  A přesně taková je její nová knížka pro děti od 3 do 100 let!

Galina Miklínová (1970) – režisérka, výtvarnice animovaných filmů, ilustrátorka.
Vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti, obor užitá grafika (1984–1988) a Vysokou uměleckoprůmyslovou školu v Praze, ateliér filmové a televizní grafiky (1991–1997). Během studia absolvovala stáž na Humberside University ve Velké Británii (1995). Diplomovala autorským filmem Biograf, který získal řadu ocenění doma i v zahraničí. Její filmografie dále pokračuje krátkými autorskými animovanými snímky: Bajky ze zahrady, Hra, NeŠt‘astné narozeniny Péti Fotky a Byla 3x jedna princezna. Je autorkou původního kresleného seriálu ČT pro děti O Kanafáskovi (Trilobit 2004 – čestné uznání, nominace na televizní ceny ELZA 2005, 2008) a několika animovaných znělek (např. Radio City, Cinemart, ČT2). Kromě animace se zabývá úspěšně ilustrací knih: Harry Potter I–IV, Pavouček Pája, Veliký tůdle, Verunka a kokosový dědek, Hádej, co to je?, Učila jsem se létat, Zlomená křídla, Příšerky a příšeři, Pohádky z Valašského království, František z kaštanu, Anežka ze slunečnic, Lichožrouti a další. V roce 2001 zastupovala ČR na UNESCO World–wide Workshop of Illustrators.

 

Kniha O Kanafáskovi - Jonáš a zlobivá peřina v akci! byla vydána nakladatelstvím Edice Čt

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení