Recenze: Knihy pro děti a mládež

Vánoční pohádky Františka Kožíka

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
dite

Vstoupili jsme do lednových dnů. Je za námi prosinec – měsíc plný očekávání, rozjímání, rozzářených oči malých i velkých. Komu se stýská, že jsme otevřeli kapitoly těch „obyčejných“ měsíců, dnů bez tajemství, má šanci si je připomenout pohádkami, které kdysi vyprávěl své dceři večer před spaním spisovatel pan František Kožík.

kniha


Jeho vánoční pohádky jsou plné nadpřirozených bytostí, přitom však takové obyčejné, věcné, ze života. Vždyť s kým z nás kdy nešili čerti jako s Ivánkem, co všechno dělal obráceně. Teprve pan doktor mu prozradil, že se v něm usadil nejhloupější čert, který mu našeptává samé hlouposti. 

„Je to něco jako sportovní zápas, víš?“ poučoval ho pan doktor. „Čert se teď tak snadno nedá. Je v tobě zapíchnutý, drží se tě a nebude chtít ven. Musíš dávat pozor, až se ozve. Když ti bude něco našeptávat, hned jdi na něho zostra a neposlouchej ho, i kdyby se v tobě sebevíc vztekal!“
„Myslíte, pane doktore, že by pak odešel?“ ptal se tatínek.
„Ale ovšem. Když uvidí, že je na něho Ivan moc chytrý, dopálí se a zmizí. Jinak neodejde. Ivan musí být na něho tvrdý. Ať si ďáblík mele svou čertovskou písničku, uděláš pravý opak toho, co bude žádat. Rozumíš mi?“

Kožík, F. Pohádky vánočního zvonku. Praha: Albatros, 2012, str. 117.

Nebo určitě u stromečku nějaký balíček dostal někdo jiný, než měl. U nás se to povede rok co rok. Myslela jsem si, že jsem nepozorná, ale pan Kožík mi vysvětlil, že za to mohou skřítci Kuk, Fuk a Muk. Kdo z nás by nechtěl umět čarovat jako potrhlá Andula, kdo z nás nedospěl ke stejnému závěru, že čarování není pro nás, že je lepší vzít za práci a vše se k lepšímu obrátí…

Dvanáct Kožíkových příběhů voní purpurou, skořicí a medem, třpytí se sněhem i hvězdičkami a zní koledami. Sváteční atmosféra brzy vstoupí do každého z nás. Jsou to pohádky skvělé k předčítání. Po každé z nich se totiž dá krásně vzpomínat na ty svoje Vánoce. Vždyť děti milují historky „jak to bylo kdysi“. A vůbec nevadí, že autor příběhy napsal v padesátých letech. Vzbudí ve vás pocit, že něco podobného jste zažili a musíte to sdělit ostatním. Tak to určitě František Kožík také chtěl! Jsem o tom přesvědčená.

Celou pohodu obyčejných a přitom kouzelných ještě podbarvují ilustrace, jejichž autorem je Dávid Ursiny. Přestože téměř každá má v sobě sníh, led a mrazivý večer, všechny vyzařují teplo a útulno. Tak to ostatně v prosinci má být.

Jdou Vánoce,
ten zlatý čas…
Hvězdnatý svátek,
který světí
vzpomínky, lásky
a sny dětí.

Kéž i vám zazní
jeho hlas!

Knihu Pohádky vánočního zvonku vydalo nakladatelství Albatros

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení